Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Regeringen tillsätter utredning om medborgarskapsfrågor

Regeringen har tillsatt en utredning om vissa medborgarskapsfrågor. Syftet med utredningen är att uppvärdera det svenska medborgarskapet.

– Medborgarskapet medför ett antal rättigheter, men också skyldigheter. Den som blir svensk medborgare väljer att fullt ut vilja vara en del av det svenska samhället och invandrare ska därför uppmuntras att bli svenska medborgare. Det handlar inte om att ge upp sin forna identitet. I ett samhälle präglat av mångfald är det ju en självklarhet att kunna känna sig svensk och samtidigt chilensk, somalisk eller afghansk, säger integrationsminister Erik Ullenhag.

Utredningen ska

  • lämna förslag till en definition av det svenska medborgarskapets betydelse och, om lämpligt, hur detta skulle kunna regleras i lagen om svenskt medborgarskap,

 

  • föreslå innehåll i och organisation av medborgarskapsceremonier som är tillgängliga för alla nya svenska medborgare,

 

  • analysera i vilken omfattning EU-samarbetet påverkar medlemsstaternas medborgarskapslagstiftning och hur Sverige bör förhålla sig till denna utveckling,

 

  • undersöka om medborgarskapet i större utsträckning kan användas som ett incitament för att främja integrationen,

 

  • analysera erfarenheterna av medborgarskapslagen, och

 

  • utreda om Sverige ska tillträda Europarådets konvention om undvikande av statslöshet i samband med statssuccession.

 

Utredare blir Gunnar Strömmer, jurist, verksam vid advokatbyrå samt grundare av och f d chef för Centrum för rättvisa.

– Jag är glad att Gunnar Strömmer har tackat ja till att utreda denna fråga. Han har lyft rättighetsperspektivet i svensk debatt och har en bakgrund som väl lämpar sig för att lämna förslag som uppvärderar det svenska medborgarskapet, säger Erik Ullenhag.

Källa: Arbetsmarknadsdepartementet