Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Tydligare regler stoppar import av olagligt timmer

Foto: Wikimedia

Sverige vill stoppa olagligt avverkat timmer, och som en del i arbetet har regeringen nu beslutat hur Sverige ska hantera timmer från länder utanför EU. Länder som har en så kallad Flegtlicens.

Regeringen har beslutat hur timmer som importeras till Sverige från länder utanför EU, och som har en Flegtlicens, ska hanteras när det når den svenska gränsen. Enligt beslutet ska Jordbruksverket ta emot Flegtlicenserna samt pröva dem. Tullverket ska kontrollera att det timmer som importeras till Sverige överensstämmer med licenserna.

Timret med en Flegtlicens kommer från timmerexporterande länder som tecknat ett partnerskapsavtal med EU.

– Det är mycket glädjande att vi nu ser resultat från arbetet med att stärka strukturer och system i länder som kanske ibland förknippas med olagliga avverkningar. Med en flegtlicens vet vi att timret kommer från ett lagligt och ansvarsfullt skogsbruk. I framtiden hoppas jag att ännu fler länder väljer att teckna avtal med EU för att öka förutsättningarna för att bedriva ett lagligt och ansvarsfullt skogsbruk, säger landsbygdsminister Eskil Erlandsson.

Om Flegtlicenser och avtal med länder utanför EU:

FLEGT står för – Forest Law Enforcement Governance and Trade. Det är ett arbete som syftar till att bekämpa handel med olagligt avverkat timmer, ge stöd till privata initiativ samt åtgärder för att undvika investeringar i verksamheter som främjar olaglig avverkning. Arbetet innebär att timmerexporterande länder tecknar bilaterala, frivilliga avtal med EU. I avtalet åtar sig de exporterande länderna att – med stöd från EU – stärka strukturer, lagstiftning och tillsynsverksamhet för ett lagligt och ansvarsfullt skogsbruk. EU å sin sida åtar sig att endast importera timmer från dessa länder under förutsättning att det åtföljs av en licens.

Källa: Landsbygdsdepartementet