Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Nytt filmavtal klart

Foto: Wikimedia

Igår enades regeringen och film- och tv-branschen om ett nytt filmavtal för svensk film. Avtalet ska undertecknas slutligt under hösten 2012 och gäller för åren 2013-2015.

– Jag är mycket glad över att vi i dag kan presentera ett nytt och modernare filmavtal som innebär ökade resurser och ett breddat engagemang för svensk film, säger kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth.

– Parterna har nu enats om ett nytt filmavtal. Det är bra för svensk film att staten, film- och tv-branschen även fortsättningsvis tar ett gemensamt ansvar. Genom avtalet skapas långsiktiga och stabila spelregler för svensk film. Jag är särskilt nöjd med att det nya avtalet innebär en ökad satsning på barn- och ungdomsfilm, och på kort- och dokumentärfilmer, säger kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth.

Avtalet innebär ökade resurser till filmen genom att avtalsmedlen ökar med ca 30 miljoner kronor per år, varav merparten satsas på ett nytt stöd till dramaserier och en utökning av stöden till barn- och ungdomsfilm, samt kort- och dokumentärfilm. Dessutom moderniseras avtalet genom bland annat nya mål, möjlighet att tilldela stöd för nyskapande så kallade cross media-projekt införs och en ökad teknikneutralitet till följd av att kravet på biografpremiär tas bort.

– Jag vill tacka övriga parter för ett konstruktivt samarbete för att få ett nytt och modernare filmavtal som ger bättre förutsättningar för svensk film. Jag vill också särskilt tacka Lennart Foss, som på regeringens uppdrag har lett förhandlingarna, säger kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth.

Källa: Kulturdepartementet