Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Strindberg och religionen

Foto: Wikimedia

Dryga dussinet forskare möts i Vadstena i mitten av februari för att fördjupa sig i August Strindbergs förhållande till religionen. Konferensen är ett samarbete mellan Linköpings universitet och stiftet.

Författaren August Strindberg förknippas väl inte i första hand med religiös förkunnelse. Men att han hade en mångbottnad relation till religionen vittnar inte minst dramerna Påsk och Till Damaskus om. Det säger Martin Hellström, litteraturvetare vid LiU, som hjälper till att ordna konferensen Strindberg och religionen. I år firas ju Strindbergsåret, hundra år efter författarens död.

– Strindberg gick från ren ateism till ett sökande, han drogs till spiritismen och nosade också på buddhismen. Man kan säga att han var modern i sin tro. Den handlade om privatreligion, medan han var oerhört kritisk till kyrkan som han såg som en ren maktinstitution, säger Martin Hellström

Att konferensen hålls i Vadstena är ingen slump.

– Strindberg skrev mycket om Birgitta.

Vad en nation gör av sina författare, hur de firas, är en annan fråga som konferensen ska belysa. Ingemar Lindaräng ska i sitt anförande resonera kring diskrepansen mellan firandena av Linné och Birgitta, jämfört med Strindberg. Medan miljontals kronor satsades på de första två, så har inga pengar alls allokerats från regeringen för att fira Strindbergsåret.

Källa: Linköpings universitet