Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Nya myndigheter på utbildningsområdet

Regeringen föreslår idag att myndigheterna på högskoleområdet ska få ny struktur. Kvalitetssäkringen av högre utbildning skiljs från den främjande och utvecklande verksamheten.

Regeringen lämnade igår en proposition om nya myndigheter på utbildningsområdet till riksdagen.

Idag finns tre myndigheter:
Högskoleverket ansvarar för kvalitetssäkring och tillsyn av högskoleutbildning, statistik om universitet och högskolor, bedömning av utländska utbildningar samt utredningar som underlag till regeringen.
Verket för Högskoleservice arbetar på uppdrag av universitet och högskolor med antagning av studenter, bedömning av utländska gymnasiebetyg och rådgivning om studieadministrativ verksamhet.
Internationella programkontoret ansvarar för EU-program och andra internationella samarbetsprogram på utbildningsområdet.

Regeringen föreslår att dessa tre myndigheter i framtiden blir två.

  • En myndighet som ansvarar för kvalitetssäkring av högre utbildning, tillsyn samt uppföljning av effektiviteten i högskolans resursutnyttjande.
  • En myndighet som står för den främjande och utvecklande verksamheten, internationellt samarbete samt uppgifter av servicekaraktär.

De nya myndigheterna är tänkta att starta den 1 januari 2013.

I propositionen aviserar regeringen också en nyordning för hur styrelserna för universitet och högskolor utses. Detta ändrar det system som infördes 2007.

– I praktiken har det uppfattats som att rektor nominerat styrelsen och eftersom styrelsen i sin tur nominerar rektor har systemet inte blivit bra. Vi rättar nu till detta, säger Jan Björklund.

Till varje lärosäte knyts en fristående nomineringsgrupp. Gruppen ska lämna förslag till regeringen som sedan formellt utser styrelserna. Regeringen återkommer under våren med fler detaljer.

Källa: Utbildningsdepartementet