Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Unga bi-, homo- eller transsexuella personer har sämre levnadsvanor

Att vara bi-, homo- eller transsexuell (HBT) medför hälsorisker, främst för unga kvinnor. Det visar den nationella folkhälsoenkäten, som varje år mäter befolkningens levnadsvanor och självupplevda hälsa.

Statistik visar att HBT-ungdomar i åldern 16-24 år oftare har sämre levnadsvanor. En högre andel av unga HBT-personer har en stillasittande fritid och en högre andel har fetma jämfört med heterosexuella ungdomar. Medan fyra procent av heterosexuella unga kvinnor uppvisar fetma, är motsvarnade siffra åtta procent bland unga HBT- kvinnor. Dessutom uppger en högre andel unga HBT-kvinnor övervikt.

Det är också vanligare att HBT-ungdomar röker och unga HBT-kvinnor snusar mer, dricker mer alkohol och har mer riskabla spelvanor än heterosexuella kvinnor. Varannan ung HBT-kvinna säger sig ha blivit kränkt under de senaste tre månaderna, jämfört med en tredjedel av de heterosexuella kvinnorna. Andelen unga HBT-män som upplever att de blivit kränkta var 40 procent, jämfört med 20 procent av de unga heterosexuella männen.

En annan grupp som också ofta upplever mer kränkningar och som verkar ha sämre levnadsvillkor än andra är ungdomar med funktionsnedsättningar. De har en mer stillasittande fritid och uppvisar mer fetma. Dessutom så röker de och snusar mer än ungdomar utan funktionsnedsättningar.

Fakta

Urvalet i denna studie var ungdomar i åldern 16-24 år.

Data är taget från den nationella folkhälsoenkäten. Data är sammanslaget för flera år dvs. från 2008-2011 för att få ett större urval.

Dessa resultat togs fram som för att följa utvecklingen av ungdomars levnadsvillkor, vilket är ett regeringsuppdrag där Statens folkhälsoinstitut tillhandahåller ungdomsstyrelsen med resultat.

Jämfört med övriga vuxna är det vanligare att ungdomar väljer att inte svara. Svarsfrekvensen för åldersgruppen 16-29 år var 33,4 procent 2011. Det innebär att enbart en av tre ungdomar svarat på enkäten. Det kan därför påverka resultatet på olika sätt.

Levnadsvillkor för ungdomar åldern 16-24 år

Kränkning

42 procent av unga HBT-män och 50 procent av unga HBT-kvinnor anger att de blivit kränkta de senaste tre månaderna. Bland ungdomar med funktionsnedsättning var samma siffror 25 procent bland männen och 46 procent bland kvinnorna.- I övriga populationen var andelen 22 procent män och 35 procent kvinnor.

Stillasittande fritid

16 procent av unga HBT-män och 14 procent av unga HBT-kvinnor har en stillasittande fritid. 12 procent av unga män med funktionsnedsättning och 14 procent av unga kvinnor med funktionsnedsättning har en stillasittande fritid – mot 11 procent unga män och 9 procent unga kvinnor i övriga ungdomspopulationen.

Fetma

Fem procent av de unga HBT-männen och åtta procent av de unga HBT-kvinnorna lider av fetma. Sju procent av unga män med funktionsnedsättning och nio procent av de unga kvinnorna med funktionsnedsättning lider av fetma – mot fyra procent i övriga ungdomspopulationen.

Rökning

18 procent av de unga HBT-männen röker dagligen och 14 procent av de unga HBT-kvinnor röker dagligen. 12 procent av unga män med funktionsnedsättning och 15 procent av unga kvinnor med funktionsnedsättning röker dagligen – I övriga populationen är andelen rökare ungefär sju procent för unga män och tio procent för unga kvinnor.

Snusning

Elva procent av unga HBT-män snusar och nio procent av unga HBT-kvinnor snusar. 16 procent av unga män med funktionsnedsättning snusar och 6 procent av kvinnorna med funktionsnedsättning snusar – mot ungefär 15 procent för övriga unga män och tre procent för unga kvinnor.

Källa: Statens Folkhälsoinstitut