Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Skilda synpunkter på nya byggnormer

Foto: Wikimedia

Igår lämnade regeringen över en skrivelse till riksdagen där man säger sig beskriva vägen till nära-noll-energibyggnader. Men Naturskyddsföreningen anser att de nya föreskrifterna inte är någon skärpning alls av byggnormerna och inte leder till några förbättringar överhuvudtaget.

Näringsdepartementet:

Regeringen pekar ut vägen till mer energieffektiva byggnader

 Kraven på de allra energieffektivaste husen, de så kallade ”nära nollenergibyggnaderna”, bör skärpas framöver. Detta för att klara de framtida bindande reglerna för nära-noll energihus som börjar gälla från 2021. Utgångspunkten för kommande skärpningar bör vara utvärderingen av de erfarenheter som kan dras från bland annat lågenergibyggnader och demonstrationsanläggningar.

Idag lämnar regeringen över en skrivelse till riksdagen där man beskriver vägen till nära-noll energibyggnader och vad det innebär för de svenska energihushållningskraven på byggnader. I EU-direktivet om byggnaders energiprestanda ställs krav på att alla nya byggnader efter sista december år 2020 ska vara nära-noll energibyggnader.

– Energieffektivisering är en hörnsten i regeringens arbete för att ställa om till ett långsiktigt hållbart energisystem, och är dessutom en förutsättning för att vi ska kunna nå våra ambitiösa mål på energi- och klimatområdet. Bebyggelsen står för en stor andel av vår energianvändning och de åtgärder som görs på det området kommer att spela roll lång tid framöver. Just därför måste nya krav vara både långsiktiga och välgrundade, säger it- och energiminister Anna-Karin Hatt.

Regeringens bedömning är att en svensk tillämpning av begreppet nära-noll energibyggnader kommer behöva innebära skärpta krav på energiprestanda jämfört med det som gäller med dagens byggregler. Idag saknas emellertid tillräckligt underlag för att ange hur långtgående en kvantifierad skärpning behöver vara. Framtida skärpningar bör bland annat baseras på en utvärdering av erfarenheterna från befintliga lågenergibyggnader, på ekonomiska analyser och på erfarenheterna från befintliga och nya demonstrationsprojekt.

Regeringen beskriver i skrivelsen att mot bakgrund av hur skärpningarna av byggreglerna sett ut hittills, och med beaktande av den tekniska och ekonomiska utveckling som sker, så kommer kraven på energiprestanda att skärpas också framöver. En kontrollstation där kraven på energiprestanda ska ses över, inklusive kraven vad gäller nära-noll energibyggnader, ska genomföras 2015.

– Kraven på byggnaders energiprestanda behöver skärpas framöver, men vi måste skaffa oss en solid kunskapsgrund om hur omfattande kraven behöver vara innan de slutgiltigt definieras. Med det engagemang vi sett från byggbranschen, och de projekt som pågår runt om i landet, är jag övertygad om att det finnas grund för kraftiga skärpningar av kraven på våra byggnaders energiprestanda framöver.

I skrivelsen pekar regeringen också på behovet av att genomföra främjandeåtgärder för att driva på utvecklingen och dokumentera och utvärdera de framsteg som görs. Regeringen stödjer redan idag en rad sådana projekt och initiativ, bland annat via Energimyndigheten och Vinnova.

Källa: Näringsdepartementet

Naturskyddsföreningen:

Hallå regeringen – ett nytt hus står i 100 år!

Trots att EU har som mål att effektivisera energianvändningen till 2020 med 20 procent, bland annat ska alla nya byggnader då vara så kallade nära nollenergibyggnader, så lägger regeringen ett förslag idag som i princip säger att svenska byggregler är bra som de är.

– Det är både ofattbart och oansvarigt att regeringen inte skärper byggnormerna. Speciellt när miljörörelsen, byggindustrierna och många kommuner står på samma sida. Vad regeringen inte förstår är att en ny fastighet används kanske i hundra år, ska vi minska energianvändningen på sikt måste vi göra det nu och inte stegvis som det talas om i dagens skrivelse, säger Svante Axelsson, generalsekreterare i Naturskyddsföreningen.

För att nå klimat- och energimålen måste energin användas mer effektivt. Byggföretagen har sedan länge byggt hus som har betydligt bättre energiprestanda än vad lagstiftningen kräver, och flera kommuner, däribland Stockholm, ställer krav vid nybyggnation som motsvarar runt hälften av de nationella reglerna. Även vid miljonprogramsrenoveringar finns goda exempel där byggföretag och kommuner visar vägen. Ändå hävdar regeringen att nationella regeländringar bör skjutas på framtiden, istället för att lyssna på byggföretagen. En majoritet av remissinstanserna tyckte att regeringen skulle ställa hårdare krav, d.v.s. att ”nära noll” verkligen skulle vara energianvändning nära noll.

– Det är oerhört märkligt att regeringen har så låga ambitioner. Enligt regeringens egen vision ska Sverige år 2050 vara klimatneutralt, och enligt riksdagens miljömål ska energianvändningen i bostäder minska med 20 % till 2020 och 50 % till 2050. Det innebär att den svenska energianvändningen måste börja minska rejält genast. Det går inte att skjuta dessa beslut på framtiden, säger Svante Axelsson.

Källa: Naturskyddsföreningen