Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

NorrlandsOperans Symfoniorkester – Eldfågeln

Foto: Wolf Dieter Grabner / Norrlandsoperans pressbild

Pitebygdens Musikförbund firar 50 år som arrangörsförening och vill fira detta med sin trogna konsertpublik genom att bjuda på fri entré till konserent med NorrlandsOperans Symfoniorkester! Latinamerikansk hetta och rysk folksaga samsas i den lekfulla konserten som också bjuder på ett av Mozarts mest älskade pianoverk. Studio Acusticum fredag 27/4 kl 19.

Dirigerar gör det unga stjärnskottet Joshua Weilerstein som slog dirigentvärlden med häpnad då han 2009 vann den ärofyllda Malko­tävlingen. Den 22-åriga amerikanen kammade hem både första priset och publikens pris och sedan dess har karriären gått spikrakt uppåt. Ett av de stycken han dirigerade på tävlingen var Eldfågeln. Den färgsprakande musiken skrev Igor Stravinskij (1882-1971) på beställning av den anrika Ryska baletten. Baletten, som bygger på en rysk folksaga, blev en stor succé och Stra­vinskij skrev genast denna orkestersvit .

Den karismatiska solisten Marianna Shirinyan, piano älskas av publik, kritiker och musiker. Hon kommer ursprungligen från Armenien och är numera bosatt i Danmark. Marianna Shirinyan framför en av Mozarts populära pianokonserter tillsammans med NorrlandsOperans Symfoniorkester.

På programmet finns också den argentinske tonsättaren Osvaldo Golijovs (f 1960). Hans musik rymmer en hel värld; moderna klanger blandas med judisk klezmer, spansk fla­menco, portugisisk fado och argentinsk tango. Golijov är en mycket populär nutida tonsättare som får uppdrag världen över. Stycket Last Round är en hyllning till hans barndomsidol och största inspirationskälla, tangolegenden Astor Piazzolla.

Program: Golijov Last Round, Mozart Pianokonsert nr 23, Franck: Le sommeil de Psyché, Stravinskij Eldfågeln (svit 1919)

Källa: Piteå Kultur.