Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Solistpriset 2012: Sveriges främsta unga klassiska musiker utses

Nominerade till Solistpriset 2012. Ellen Nisbeth, foto: Alexander Larsen. Daniel Migdal, foto: Erik Wahlgren. Peter Friis Johansson, foto: Sebastian Örnemark

På lördag ska Sveriges bästa unga solist koras i direktsändning från Berwaldhallen i P2 Sveriges Radio. De begåvade musikerna som är med i slutstriden är 24-årige altviolinisten Ellen Nisbeth, 26-årige violinisten Daniel Migdal och 28-årige pianisten Peter Friis Johansson.

För att ta hem det prestigefulla Solistpriset och en prissumma på 100 000 kronor tävlar finalisterna genom att framföra varsitt verk. Ellen Nisbeth spelar Bela Bartóks konsert för viola och orkester, Daniel Migdal framför Sjostakovitj första violinkonsert och Peter Friis Johansson spelar Beethovens pianokonsert nr 5 i Ess-dur. Vinnaren av Solistpriset utses av en särskilt sammansatt jury med hög konstnärlig kompetens och erfarenhet.

Dessutom är finalisterna med och tävlar om ett andra pris – Lyssnarnas solist . Lyssnarnas solist röstas fram av radiolyssnarna och publiken på plats i Berwaldhallen och vinnaren får ett specialskrivet extranummer av P2:s tonsättare Andrea Tarrodi.

Medverkande är även Sveriges Radios symfoniorkester, dirigenten Niklas Willén och programledaren Andreas Lindahl från Mitt i musiken.

Följ direktsändningen i P2 Live klassiskt 5 maj kl 15 –18 eller på webben: sverigesradio.se/p2/liveklassiskt. För mer information om biljetter, besök: berwaldhallen.se

Om finalisterna
Ellen Nisbeth är född och uppvuxen i Uppsala och bor nu i Oslo. Hon sökte Solistpriset för att få en möjlighet att profilera sig själv som en av Skandinaviens få violasolister och för att fler ska upptäcka vilket fantastiskt soloinstrument violan är.
– Jag tycker att det är instrumentet som är mest lik den mänskliga rösten, säger hon i Mitt i musiken. Du har djupheten men också höjden, och du kan spela nästan det mesta som går att spela på fiol och cello samtidigt som du har C-strängen som liknar en mörk människostämma.

Daniel Migdal från Stockholm har etablerat sig som en av de mest lovande unga violinisterna i Sverige. Vid sju års ålder debuterade han i tv-programmet Café Norrköping och framförde Paganinis Sonat i A-dur.
– När jag var 15 år hittade jag en skiva med Leonid Kogan som spelade Sjostakovitj första violinkonsert, skriver han på sin blogg på P2:s webb. Det var mitt första möte med Sjostakovitj och nu, mer än tio år senare, får jag samma känsla som då när jag hör hans musik. Hans musik går raka vägen till hjärtat. För mig har den stora frågan varit om man vill blanda klangerna från violinen med orkestern och försöka hitta en mörk, jordad och sorgsen klang, eller om man ser på solostämman som en vacker fågel som flyger upp långt ovanför den dystra världen.

Det är andra gången som Peter Friis Johansson från Stockholm tävlar om Solistpriset. Då priset avgjordes förra gången, 2010, tog han sig till semifinal. 2009 till 2010 var han dessutom P2:s artist.
– Jag är inte någon supernördig pianist och jag är inte heller jätteintresserad av karriär utan jag älskar musiken och jag vill verkligen göra den rättvisa, berättar han i Mitt i musiken.

Om Solistpriset
Solistpriset instiftades 1993 och delas ut i samarbete mellan Kungliga musikaliska akademien, Sveriges Radio P2 och Berwaldhallen samt med Göteborgs symfoniker och Musik i syd. Tävlingen som vartannat år utser Sveriges bästa unga solist står öppen för sångare och instrumentalister som deltar i Kungliga musikaliska akademiens nationella stipendieprov. Den totala prissumman är 150 000 kronor där vinnaren går hem med 100 000 kronor medan andra- och tredjepristagarna får 25 000 kronor var. I priset ingår också en turné arrangerad av Musik i syd samt att under kommande säsong framträda som solist tillsammans Sveriges Radios symfoniorkester eller Göteborgs Symfoniker. I år har totalt 116 musiker sökt och utifrån det utsågs 16 musiker som efter uttagningsomgången nu är tre.

Källa: P2 Sveriges Radio.