Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Rugby: Sverige vinner European Women’s Cup grupp B

Foto: Wikimedia

Hack i häl på herrlandslagets bragd i lördagens avgörande Europacupmatch har nu damlandslaget vunnit sin grupp i European Women’s Cup genom att besegra Holland för första gången på 10 år. Sverige har nu säkrat en bättre ranking än rivalerna Holland inför nästa sommars VM-kval.

Svenskorna såg nervösa ut i första halvlek då de stressade i situationer som de normalt sett har stenkoll på. Sverige lyckades dock inleda starkt då Ninni Giebat-Johansson la ner det första försöket i matchens 16:de minut, efter bra press på holländskorna. Holland reducerade snart med en straff. 5-3 till Sverige vid halvtid.

I andra halvlek pressade båda lagen hårt, men Sveriges försvar höll starkt och avbytaren Amanda Sandsborg kunde göra försök med endast 7 minuter kvar att spela. Slutresultat Sverige 10-Holland 3.

Sverige och Holland är sedan i torsdags klara för nästa års VM-kval, men Sverige har nu fördelen av att vara bättre rankade inför turneringen, vilket borde innebära en mindre tuff grupp.

– Äntligen! Det känns helt fantastiskt, utbrister förbundskapten Jonas Ahl. Tjejerna har slitit hårt och mot alla odds så är vi här ändå och gör en jättebra match. Vi kom inte riktigt in i vårat spel, utan spelade på säkerhet – och vann på säkerhet. Jag är jättenöjd att vi inte släppte in några försök.

– Känns otroligt skönt att äntligen vinna mot Holland. Det är ingen med i landslaget idag som minns när vi sist slog dem. Jag är så himla stolt över alla i laget – det har varit otroligt bra, säger kapten Elisabeth Ygge efter matchen. Nu kör vi på VM-kval!

I dagens tidigare match besegrade Ryssland Finland i matchen om tredje plats. Ryssland vann 45-17.

Ryssland – Finland        45 – 17 (26 – 7)

Sverige – Holland           10 – 3 (5 – 3)

Svenska poänggörare: Ninni Giebat-Johansson 5p, Amanda Sandborg 5p

Källa: Svenska Rugbyförbundet