Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Kan alla läsa Strindberg?

Foto: Wikimedia

Strindberg lade själv stor vikt vid att han skulle bli läst av alla och nog tillhör han våra mest lättlästa författare. Om man inte har svårt med den hundra år gamla prosan. Då kan Strindberg med ett lättare språk vara precis det som behövs.

Nu blir några av Strindbergs verk, Röda rummet, Fröken Julie och Hemsöborna, tillgängliga för många fler läsare. till exempel vuxna människor som lär sig svenska och gymnasieelever som har svårt med läsningen. Varför träna läsning med barnböcker? När man kan läsa Fröken Julie?

– När människor söker efter litteratur, gäller det att erbjuda ett innehåll som möter deras mognad men i en form som möter deras läsförmåga. En lättläst Strindberg kan vara den första riktiga bok en person läser och vara vägen till att senare läsa originalet, säger Laura Mendez, förlagschef på LL-förlaget.

För att fira Strindbergsåret ger LL-förlaget på nytt ut Mona Larssons älskade biografi August Strindberg – bilder ur hans liv, en bok med korta faktatexter och många bilder, varav flera är Strindbergs egna foton. Och i augusti kommer Röda rummet återberättad till lättläst av Cecilia Davidsson. Sedan tidigare finns också Fröken Julie och Hemsöborna, båda återberättade av Busk Rut Jonsson. Fröken Julie är illustrerad av Fereshteh Fazeli.

LL-förlaget gör lättlästa böcker för unga och vuxna. LL-förlaget utgör en del av Centrum för lättläst som gör nyheter, böcker och information för människor som av olika skäl har lässvårigheter eller är otränade läsare.

Källa: LL-förlaget