Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Rik bakterieflora kan skydda mot allergi

Foto: Wikimedia

Barn som kommer i kontakt med en mångfald av bakterier under sitt första levnadsår löper lägre risk för att få allergier och eksem längre fram i livet. Det visar en aktuell studie från Linköpings Universitet.

Små barn behöver komma i kontakt med en rik flora av bakterier från födseln och framåt. Orsaken är att bakterierna ger immunförsvaret en bra skjuts från start, vilket kan ha betydelse för om barn utvecklar allergier eller inte.

Forskarna bakom den aktuella studien har tagit avföringsprover på barn vid en veckas ålder, vid en månads ålder och vid ett års ålder. I studien deltog 20 barn som kom att utveckla atopiskt eksem vid två års ålder, samt 20 barn som förblev friska.

Med modern teknik har forskarna kunnat studera bakterierna på ett annat sätt än vad som skett förut.

– Tidigare har man odlat och tittat på enskilda bakteriearter, och då var kan det vara många bakterier man inte får med. Nu har det utvecklats nya metoder som gör att vi kan titta på hela tarmfloran utan att behöva välja ut enskilda bakterier, säger Thomas Abrahamsson, överläkare vid barnkliniken på universitetssjukhuset i Linköping.

Källa: Svenska Celiakiförbundet