Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Domstol ger kooperativa förskolor rätt att fortsätta med föräldrajour

Föräldrars joursystem på kooperativa förskolor bryter inte mot lagen. Det slår Förvaltningsrätten fast i en dom idag. Håbo kommun hade, med hänvisning till den nya skollagen, förbjudit Vikingens Kooperativa Daghem att använda ett väl fungerande joursystem där föräldrarna rycker in då ordinarie personal är frånvarande. Förvaltningsrätten underkänner samtliga Håbo kommuns argument.

– Det är en stor lättnad att Förvaltningsrätten kommer fram till det enda rimliga beslutet och tolkningen av skollagen. Kommunens tidigare förbud var ett slag mot föräldrars delaktighet och engagemang för sina egna barn, säger Eva Nordström, samhällspolitiskt ansvarig på arbetsgivarföreningen KFO som företrätt ordföranden för Vikingens Kooperativa Daghem i domstolsprocessen.

Vikingens Kooperativa Daghem i Håbo är en väl fungerande förskola som drivs av föräldrarna till cirka 30 barn i åldrarna 1 – 5 år och har sedan starten 1997 använt sig av ett joursystem. Systemet betyder att föräldrar står redo för att vid behov rycka in vid sjukdom eller annan oplanerad frånvaro bland personalen. De vanligaste sysslorna som föräldrarna utför är att duka inför måltider, plocka undan, diska och andra enklare praktiska göromål. Det pedagogiska ansvaret ligger på den ordinarie personalen.

– Förvaltningsrättens välskrivna dom bekräftar den uppfattning som Vikingen och KFO har haft redan från första dagen: Håbo kommuns tolkning av regelverket saknar stöd i såväl lagtext, lagförarbeten som i domstolspraxis, säger Eva Nordström.

Förvaltningsrätten underkänner samtliga Håbo kommuns argument och framhåller att föräldrajour och föräldrars engagemang i kooperativa förskolor är helt i enlighet med nya skollagen. Sammanlagt finns 660 kooperativa förskolor i Sverige med cirka 22 000 barn.

Källa: KFO.