Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Alla känner sig inte värdigt behandlade före pensioneringen

SPF har gjort en medlemsundersökning med tusentals svar. Den visar att femton procent av de som svarade upplevde sig annorlunda behandlade på arbetsplatsen några år innan pensioneringen. Av dessa fick var femte mindre att göra, fick inte delta i diskussioner samt tappade inflytande.

Undersökningen skickades ut till ett slumpmässigt urval och något fler kvinnor än män svarade. 44 procent av dem som svarade var 65-69 år, 37 procent 70-74 och 16 procent 75-79 år. 252 av Sveriges kommuner är representerade bland dem som svarade.

Alla valde inte själva att gå i pension
Sju procent av pensionärerna uppmanades av sina arbetsgivare att gå i pension. Detta gäller i något större utsträckning kvinnor än män och de känner sig något mer maktlösa inför sin ålderdom.

En av tio pensionärer anser att de blir negativt behandlade/bemötta på grund av sin ålder. Något fler kvinnor än män tycker detta.

Nästan fyra av tio pensionärer tycker att pensioneringen blev bättre än vad man hade tänkt sig. 15 procent tycker att den blev sämre än de hade tänkt sig och det gäller främst de som själva valde att gå i pension.

Var femte pensionär oroar sig för sin ålderdom, men försöker samtidigt att skapa de bästa möjliga förutsättningarna för framtiden. Sju procent oroar sig och känner sig totalt maktlösa kring att förbättra utsikterna.

Undersökningen som genomförts med hjälp av Hero Kommunikation visar att de flesta själva väljer att gå i pension redan i 60-65 års ålder. Detta rimmar dåligt med samhällets önskemål och behov om pensioneringar vid exempelvis 75.

Källa: Sveriges Pensionärsförbund.