Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Loreen träffade människorättsförsvarare i Vitryssland

På fredagen 13 juli, träffade Loreen några av Vitrysslands främsta människorättsförsvarare på plats i Minsk. De kämpar för mänskliga rättigheter i ett land där myndigheterna slå ner på alla former av kritiskt tänkande. Vid valet 2010 greps över 600 aktivister. Flera av oppositionens presidentkandidater fängslades och två av dem sitter fortfarande inspärrade tillsammans med flera andra regimkritiker.

Ales Bialiatski, ordförande för organisationen Viasna och en av Vitrysslands mest kända människorättsförsvarare, greps också förra året. Den 4 augusti i år har han suttit frihetsberövad i ett år och nu ökar pressen på honom. På dagens möte i Minsk träffade Loreen Ales fru, Natalja Pintjuk, som berättade hur myndigheterna nyligen har begränsat Ales matransoner och besökstider. Med på mötet var också Valiantsin Stefanovitj, vice ordförande för Viasna. Han beskrev för Loreen hur de politiska fångarna i landets fängelser kränks och torteras av den vitryska säkerhetstjänsten KGB.

Loreen oroas över människorättssituationen i Vitryssland och uppmanar alla sina fans att utnyttja sin röst för att engagera sig och påverka.

– Utan det fria ordet hade jag aldrig varit sångerska. Jag önskar att det inte fanns politiska fångar i Vitryssland och att människorättsförsvarare som Ales Bialiatski kunde fortsätta sitt viktiga arbete. Han och hans kollegor offrar allt i kampen för mänskliga rättigheter och förtjänar omvärldens stöd, säger Loreen.

Ett antal oberoende journalister var också med på mötet med Loreen. En av dem var Iryna Vidanava, grundare och chefredaktör för 34 Multimedia Magazine, som berättade om hur yttrandefriheten i landet är starkt begränsad. Ett fåtal alternativa medier kämpar mot de statliga som sprider regimpropaganda. Att anordna manifestationer kräver godkännande i förväg och otillåtna demonstrationer möts med batonger. Att arbeta för en icke registrerad människorättsorganisation kan leda till fängelsestraff.

Mötet med de vitryska aktivisterna lämnade Loreen djupt berörd men också grymt imponerad av det fantastiska arbete de ändå lyckas göra trots de svårigheter de har att kämpa mot.

– Dessa modiga människor riskerar allt vad de har i sin kamp för mänskliga rättigheter. Därför har jag bestämt mig för att ge 75 000 kronor av mitt gage för att stödja Civil Rights Defenders arbete med att stärka utsatta människorättsaktivister, avslutar Loreen.

Civil Rights Defenders chef Robert Hårdh gläds åt Loreens engagemang:

– Det är viktigt att den allvarliga situationen i Vitryssland uppmärksammas och för utsatta människorättsförsvarare som Ales Bialiatski är det bokstavligen livsviktigt. Loreen gör en stor insats när hon använder sin position för att lyfta frågan om mänskliga rättigheter.

Källa: Civil Rights Defenders.