Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

En stor del av maten från restauranger och storkök slängs

Storkök och restauranger i Norge, Sverige, Finland och Danmark slänger 456 000 ton mat per år. Det är 18 kilo per invånare och år. I dag publicerar Nordiska ministerrådet en rapport om matavfallet och en guide som kan hjälpa branschen att minska det.

Bakom rapporten står nordiska gruppen för att förebygga avfall där Naturvårdsverket och motsvarande myndigheter i de andra länderna är med. Den bygger på tidigare undersökningar och en enkät i de fyra länderna från januari 2012.

I siffran ovan räknas bara den mat som egentligen hade gått att äta, inte till exempel potatisskal och djurben. Mängden mat som slängs i storkök är troligtvis ännu större än vad som anges i rapporten. Soppor och såser till exempel spolas ner i avloppet, liksom drycker. Inte heller mat som hämtas från restaurangen är med.

– Hittills har debatten framförallt handlat om den mat som hushållen slänger i onödan. Men restaurang- och storköksbranschen har betydelse, säger Sanna Due, handläggare på Naturvårdsverket. Det handlar både om det som slängs vid tillagning och hantering i köket och det som matgästerna inte äter upp, avslutar Sanna Due.

Praktiska tips i guide
Det går att minska matsvinnet. En del restauranger och storkök har redan kommit långt med detta arbete. Men det behövs mer. I samband med rapporten kommer också en guide som ska hjälpa branschen att minska matavfallet. Där finns praktiska tips som:

Planera menyn så att färska råvaror kan användas i flera olika rätter.
Använd rester till soppor, såser och grönsaksbuljong.
Erbjud stora och små portioner med eller utan prisdifferentiering.

Källa: Naturvårdsverket.