Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Välkommet tillskott till gymnasiet – men oklart om det räcker

Foto: Wikimedia

I dag kom beskedet att regeringen kommer att föreslå att 895 miljoner kronor i statsbudgeten ska ges till kommunerna för att satsas på gymnasieskolan.
-Det är välkommet att regeringen nu tänker om, säger Lärarnas Riksförbunds ordförande Metta Fjelkner.

– Frågan är om detta kommer vara tillräckligt. Egentligen är dessa medel helt nödvändiga bara för att gymnasieskolan ska klara miniminivån, säger Metta Fjelkner.

Det nya gymnasiet, som startade i höstas, bedömdes att bli billigare av regeringen och i förra årets budget minskades därför anslagen till kommunerna med sammanlagt 675 miljoner kronor.

Lärarnas Riksförbund tycker det är bra att regeringen nu ändrar sig och avser att låta 895 miljoner extra gå till kommunerna för att ges till gymnasieskolan nästa år. Men tillskottet nu är på cirka 447 miljoner kronor per år, alltså en mindre kompensation än den totala minskningen på 675 miljoner kronor för i år.

Lärarnas Riksförbund – det akademiska förbundet för behöriga lärare och studie- och yrkesvägledare. Med våra 85 000 medlemmar är vi ett av de största förbunden inom Saco.

Lärarnas Riksförbund organiserar främst lärare i ungdomsskolan och vuxenutbildning. Vi organiserar även majoriteten av landets studie- och yrkesvägledare. Tyngdpunkten finns i gymnasiet och högstadiet där majoriteten av lärarna är medlemmar i Lärarnas Riksförbund.

Källa: Lärarnas Riksförbund