Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Utbildning för chefer inom äldreomsorgen

Regeringen bidrar till att en ledarskapsutbildning inom äldreomsorgen genomförs under 2013-2015. Sammanlagt avsätts cirka 100 miljoner kronor för utbildningen. Syftet är att höja såväl kompetensen som statusen inom detta yrke.

– Nu skapar regeringen förutsättningar för att få till stånd en chefsutbildning inom äldreomsorgen. Har vi bra chefer och ett gott ledarskap i äldreomsorgen får vi en god verksamhet. Och detta kommer de äldre till del, säger barn- och äldreminister Maria Larsson.

En viktig förutsättning för bra äldreomsorg är kompetenta chefer som kan styra, leda och utveckla verksamheten. Enligt Socialstyrelsens lägesrapport år 2012 saknar tio procent av enhetscheferna eftergymnasialutbildning och 37 procent har högst en tvåårig högskoleutbildning. Regeringen vill därför under 2013-2015 bidra till att kompetensen hos äldreomsorgens chefer ökar. Kommunsektorn måste dock ta huvudansvaret för finansieringen av denna utbildning eftersom äldreomsorgens chefer är kommunalt och inte statligt anställda.

Enhetschefer i detta sammanhang avses första linjens chefer, det vill säga chefer med verksamhets-, budget, – och personalansvar. Utbildningssatsningen skulle även omfatta enskilda utförare och dess enhetschefer.

Källa: Socialdepartementet.