Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Public service-remiss med frågetecken

Cilla Benkö. Foto: Mikael Andersson/Sveriges Radio

Regeringen har beslutat att undanta förslaget till ny finansieringsmodell när nu public servicekommitténs betänkande remitteras. Det väcker framförallt två farhågor, enligt Sveriges Radios vd Cilla Benkö.

– För det första finns ett starkt samband mellan de olika delarna av public servicekommitténs betänkande. Det blir därför ovisst och svårbedömbart vad som händer med andra komponenter, krav och möjligheter när finansieringsförslaget, som genomsyrar stora delar av utredningen, nu faller bort, säger Cilla Benkö.

– För det andra ställs nu särskilda krav på regeringen för att den inledda digitaliseringen av radio inte ska avbrytas. Att digitalisera radions marknät är inte i första hand en public service-fråga kopplad till utredningen utan en avgörande branschfråga med starka kommersiella intressen. Sveriges Radios medverkan är av avgörande betydelse. Regeringen måste nu skapa förutsättningar inom ramen för dagens licenssystem. Vad som krävs är tydligt angivet i public service-kommitténs betänkande, säger Cilla Benkö.

Public servicekommittén överlämnade sitt betänkande till kulturministern den 11 september. Mottagandet blev tämligen positivt. Den stora nyheten var förslaget att en specialdestinerad skatt skulle ersätta dagens radio- och tv-avgift. En ny modell för tilldelning av medel till Sveriges Radio, SVT och UR var kopplad till finansieringsförslaget.

Digitaliseringen av radio var också en stor fråga i utredningens betänkande. Förslaget var inte direkt kopplat till den nya finansieringsmodellen. Likväl måste finansieringen som sådan av Sveriges Radios digitalisering lösas. Det kostar pengar att sända parallellt i dagens analoga FM och i morgondagens digitala DAB+. Och till skillnad från när tv digitaliserades krävs en tämligen lång övergångsperiod. Publiken måste också få ett innehållslikt mervärde om inte digitaliseringen av radio ännu en gång ska bli ett politiskt misslyckande.

Digitaliseringen är inledd i och med att Post- och Telestyrelsen har utlyst nya digitala frekvenser och privata intressenter har gjort sina utredningar och analyser och sedan lämnat in ansökningar. För de kommersiella radioföretagen är digitaliseringen av vitalt intresse. Förutsättningen för den vidare processen är dock att Sveriges Radio, som den stora aktören på marknaden, är med.
– Enligt ett pressmeddelande från kulturdepartementet ska regeringen återkomma med ett ”nytt beslutsunderlag” när det gäller radio- och tv-avgiften. Det system vi har idag fungerar fortfarande i mångt och mycket bra. Vi ser hellre att det blir en stabil framtida lösning än ett förhastat beslut och det finns anledning att påpeka betydelsen av en bred uppslutning bakom den public service-politik som drivs. I själva verket ligger däri en viktig del av garantin för public service oberoende, avslutar Cilla Benkö.

Källa: SR