Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Svenska Muslimer för Fred och Rättvisa ansöker om medlemskap i Sveriges Muslimska Råd

Foto: Svenska Muslimer för Fred och Rättvisa.

Den 26 oktober 2012 i samband med Eid beslöt Svenska Muslimer för Fred och Rättvisa (SMFR) att skicka in en ansökan till Sveriges Muslimska Råd (SMR) om att bli antagen som medlem efter ett beslut från förbundsstyrelsen (2012 §409). Beslutet är en del av en tidigare strategi i SMFR för att bygga upp ett starkare och mer effektivt muslimskt civilsamhälle i Sverige genom att utöka samverkan och samarbete mellan olika muslimska organisationer.

SMFR har vid flera tillfällen sträckt ut handen för att utöka samverkan med några muslimska organisationer, dock så har inte alla försök tagits emot positivt. Flera av SMRs organisationer fanns även representerade som medlemsorganisationer när SMFR sökte om medlemskap i Studieförbundet Ibn Rushd. Trots ett varmt mottagande från studieförbundets styrelse och regioner så valde några medlemsorgansiationer att ge SMFR kalla handen. Det slutade med att SMFR fick avslag efter tre väldigt jämna omröstningsomgångar.

– Trots detta i bagaget så har vi valt att ändå lämna in ansökan tillsammans med våra handlingar till SMR i samband med Eid då det är en period som symboliserar enighet och försoning. Vi tror att tillfället är bra då SMR ändå planerar en expansion under sitt nästa årsmöte och vi anser att vi kan bidra till det forum som SMR utgör idag. Våra medlemmar har visat på en önskan att vi ska ta ett större ansvar och bidra till utvecklingen av ett stabilt muslimskt civilsamhälle som är anpassat att möta de utmaningar som finns i Sverige idag och det här tror vi är ett sätt att göra det på, men precis som tidigare så ligger inte det slutgiltiga beslutet i våra händer säger Förbundsordförande Yasri Khan.

Svenska Muslimer för Fred och Rättvisa har sedan det bildades den 16 Mars 2008 varit en självständig organisation, men med kopplingar till Sveriges Unga Muslimer. Utvecklingen till en mer oberoende organisation tog ytterligare ett språng 2010 med valet av Yasri Khan som förbundsordförande. Sedan dess har utvecklingen gått snabbt och idag är SMFR en av Sveriges snabbast växande muslimska organisationer med starkt fokus på ledarskap och utbildning. SMFR valde 2010 att anamma Ammanbudskapet som grund för SMFR och har med utgångspunkt från den kunnat inordna en mångfald av medlemmar med olika islamiska tolkningar med grund i traditionell islam på ett väldigt framgångsrikt sätt.

– Vi var tidigare med och initierade nätverket Svenska muslimer i samarbete för att samla olika tongivande muslimska organisation för att samverka mot en ökning av islamofobin. Det var ett viktigt initiativ, men otillräcklig om vi hoppas åstadkomma en förändring som faktiskt betyder något för sveriges muslimer, men även samhället i övrigt. Vi anser att de etablerade muslimska organisationerna bär ett gemensamt ansvar att öka sina ansträngningar. Därför är det viktigt att vi hittar forum för att kontinuerligt utöka kommunikation och samarbete. Vår tanke är att ju oftare vi träffas under strukturerade former desto mer ökar chanserna att vi faktiskt åstadkommer något tillsammans, samtidigt förstår vi att det kommer ta tid att bli accepterade då vi inte tillhör etablissemanget vid stockholmsmoskén avslutar förbundsordförande Yasri Khan.

Motiveringen som skickades till Sveriges Muslimska Råd och som mottogs av ordförande Helena Benaouda var följande:

”Svenska Muslimer för Fred och Rättvisa har över tid utvecklats till att bli en allt större aktör inom det civila samhället. Detta är positivt dock skapar det ökade behov av att upprätthålla kontakt med andra delar av det muslimska civilsamhället för att kunna koordinera liksom öka samverkan av vår verksamhet. Vi vill ta vårt ansvar genom att ansöka medlemskap i SMR i ett skede då SMR planerar att expandera sin organisation med nya medlemmar. Genom att ta detta steg vill SMFR visa vårt uppriktiga intresse till ökad kommunikation och samverkan med andra muslimska organisationer i en anda av syskonskap, inshallah. SMFR har tidigare ansökt om medlemskap i Ibn Rushd studieförbund och fått det avslaget av Ibn Rushds medlemsorganisationer efter tre omröstningar på årsmötet 2011. Det är tråkigt, men vi accepterar beslutet och hoppas istället att SMR är en plattform där vi släpps in för att kunna samverka.”

Svenska Muslimer för Fred och Rättvisa arbetar för att bli en av de främsta organisationerna i Sverige och Europa inom freds- och säkerhetsfrämjande på global basis, grundad på islamiska principer, rättvisa och mänskliga rättigheter samt att islam ska fortsätta vara en naturlig del av Europas kulturarv.

”Trygga människor skapar trygga samhällen, vilken värld vill du leva i?”

Källa: Svenska Muslimer för Fred och Rättvisa.