Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Nedläggning av gynmottagningen i Hallunda hade kunnat undvikas

Helene Hellmark Knutsson. Foto: Socialdemokraterna i Stockholms Läns Landsting.

Sedan vårdval inom specialiserad gynekologi infördes i januari 2012 har inga nya gynekologmottagningar öppnats i söderort. Däremot har åtta nya mottagningar tillkommit i de centrala delarna av Stockholm. DN Stockholm skriver idag om Ultragyn i Hallunda som tvingas läggas ned på grund av bristande ersättning från landstinget.

– Detta är en direkt följd av hur ersättningssystemet i vårdvalet är utformat i Stockholm. Syftet med vårdvalet är ju att öka människors valfrihet, men istället minskar den med dagens regelverk, säger oppositionslandstingsråd Helene Hellmark Knutsson (S).

– Att behovet av vård skiljer sig mycket åt mellan olika områden och olika patientgrupper, det vet vi. Vi socialdemokraterna har länge krävt att ersättningssystemet ska utformas så att alla patienters behov av vård kan tillgodoses. Den nu nedlagda gynmottagningen i Hallunda hade inte behövt läggas ner om den borgerliga majoriteten hade gått med på de förslag vi Socialdemokrater har lagt i landstinget, säger Helene Hellmark Knutsson.

Beslutet om upphörande av vårdvalsavtalet med Ultragyns mottagning i Hallunda togs Sjukvårdsstyrelsen Söder den 22 oktober i år. Socialdemokraterna lade då fram ett förslag till beslut som skulle ha inneburit en förändring av regelverket för Vårdval Specialiserad gynekologi. Förlaget röstades ner av den borgerliga majoriteten.

Källa: Socialdemokraterna i Stockholms Läns Landsting.