Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Nytt svenskt humanitärt stöd till de behövande i Syrien

Foto: Wikimedia

Den humanitära situationen i Syrien och för syriska flyktingar är mycket allvarlig och förvärras dagligen. Cirka två och en halv miljon människor beräknas vara i behov av humanitärt stöd

Enligt OCHA har 1,2 miljoner människor blivit internflyktingar i Syrien sedan konflikten startade. Över 390 000 syriska flyktingar har registrerats (eller väntar på registrering) i de angränsande länderna Turkiet, Libanon, Jordanien och Irak.

Behoven överskrider tidigare bedömningar, och FN befarar att så många som 4 miljoner människor kan komma att vara i behov av hjälp i början av 2013. Nästan hälften av dessa är barn och ungdomar. De stora humanitära behoven är främst tillgång till sjukvård, livsmedel, vatten, skydd och utbildning. Den annalkande vintern utgör en stor utmaning; stora grupper av internflyktingar har tagit sin tillflykt till offentliga byggnader eller tillfälliga tält på åkermark. De bor ofta under undermåliga förhållanden där de lider brist på basala förnödenheter, och inför vintern är de i brådskande behov av varma kläder, filtar och värmeelement.

Svenskt stöd

Sverige har, bland annat genom myndigheten Sida, under oktober och november fattat beslut om ytterligare drygt 50 miljoner kronor med anledningen av krisen i Syrien. I stödet ingår 15 miljoner kronor till Emergency Response Fund (ERF) i Syrien. ERF är en gemensam landfond som administreras av FN, och som kanaliserar medel till enskilda humanitära organisationer inne i Syrien. Svenska medel når därför fram till utsatt civilbefolkning och internflyktingar med insatser för bland annat skydd, vatten och sanitet, livsmedel och hälsa. I summan om 50 miljoner inkluderas även stöd till bl.a. FN:s organ för palestinska flyktingar, UNRWA; FN:s livsmedelsorgan WFP samt enskilda organisationer, inklusive svenska Röda Korset.

Sveriges totala stöd till Syrien 2012 uppgår till drygt 245 miljoner kronor, och vi är därmed en av de största givarna till krisen. Genom det nya stödet fortsätter Sverige att vara en aktiv humanitär aktör i Syrien, och bidrar samtidigt till en samordnad och effektiv internationell respons inne i landet.

Källa: Utrikesdepartementet