Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Röda Korset ger 10 miljoner till världens största flyktingläger i Kenya

Många av Röda Korsets frivilliga har en nära relation till flyktingarna de träffar. Detta är Ivy Muya från Kenyas Röda Kors. Foto: Jonathan Kalan/ IFRC/ Röda Korset.

Svenska Röda Korset bidrar med närmare 10 miljoner kronor till humanitär hjälp inom främst nutrition och hälsa med fokus på rent vatten, latriner och vaccinationer i flyktinglägret Dadaab. Torkan på Afrikas horn är över, men eftersom situationen i Somalia fortfarande är instabil stannar man kvar i Dadaab, som är världens största flyktingläger.

Den svåra torkan på Afrikas horn och den instabila situationen i Somalia är de främsta orsakerna till att flyktinglägret i Dadaab har vuxit till att bli världens största flyktingläger med drygt en halv miljon invånare. Flyktinglägret har vuxit under drygt 20 år och för drygt ett år sedan riktades omvärldens blickar mot Dadaab på grund av matbrist och torka som drabbade 10 miljoner människor på Afrikas horn.

─Undernäringen i lägret låg på 38 procent i våras och på fem månader lyckades vi få ner den till 13,8 procent, vilket ger en återhämtning på 92 procent och visar att vårt arbete ger resultat, säger Hans Ridemark som är Svenska Röda Korsets representant i östra Afrika.

På grund av säkerhetsläget har merparten av de internationella ideella organisationerna kallat hem sin personal och upphört med verksamhet i Dadaab. De som har stannat, inklusive personal från olika FN-organ, arbetar främst genom lokalt anställda vilket Kenyas Röda Kors gör. Många av Röda Korsets frivilliga är boende i lägret och det finns därför en nära relation till lägrets invånare.

─Det allvarliga nutritionsläget för ett år sedan har nu vänts tack vare väl planerade insatser från Kenyas Röda Kors och deras nära relation till och förtroende bland flyktingarna. Det återstår mycket arbete och byggandet av latriner är en viktig del för förhindra smittspridningar och förbättrad hälsa, säger Hans Ridemark.

Svenska Röda Korset bistår med 9 850 000 kr av insamlade pengar till humanitär hjälp inom främst nutrition och hälsa med fokus på rent vatten, latriner och vaccinationer i flyktinglägret Dadaab.

Källa: Röda Korset.