Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Vardagsgnet i landslaget

Bild från cykelmässan i Kista. Foto: Tobias Dahlén / Photo Passion

Sportjournalisten Gabriella Ekström som tidigare skrivit två böcker om Tour de France har nu kommit med en ny bok. Den handlar om en skidåkare i ryska landslaget. Den ger intressanta inblickar i livet i Ryssland.

Böcker om sport och idrott brukar inte recenseras. Det är väl för att vi från barnsben får lära oss att sport och litteratur inte hör ihop. I skolan så är man antingen idrottare eller boknörd. Om man är en fotbollskille så ska man inte läsa böcker och vice versa. Enda undantaget är boken om Zlatan. Men det är just för att den handlar om Zlatan, som ALLA känner till, så den går inte att ignorera. Om den hade handlat om en fotbollspelare vilken som helst och hans kamp mot toppen och mot fattigdomen så hade den garanterat inte fått någon som helst publicitet.Det är precis vad Gabriella Ekströms nya bok ”Kära Sasha” handlar om. Fast istället för en fotbollsspelare så handlar den om en ung kille i östra  Ryssland med passion för skidåkning som drömmer om att komma med i ryska landslaget. Men innan han kommer under en erfaren tränares beskydd så har han inga större chanser att lyckas. Han vet inte hur han ska träna eller äta. Och med en ensamstående mamma som är lärarinna och med ett lågt betalt jobb så har han knappast råd att köpa de bästa nyaste skidorna.

Hans liv som det handlar om kan te sig väldigt främmande för oss och svårt att sätta sig in i, men Gabriella Ekström har en närvarokänsla i språket som gör att man känner att man är där. Boken ger en lite annorlunda blick på Ryssland. De mest kända böckerna om Ryssland i modern tid är ju science-fiction-böcker och Aleksandr Solzjenitsyns böcker om Gulag. Ingen av dem skildrar ju precis ryskt vardagsliv.

Han lyckas med tur och skicklighet komma med i landslaget. Men det är ingen fantastisk framgångssaga om att han plötsligt blir världsberömd över en natt. Utanför en snäv krets av skidåkare så förblir han okänd. Han blir en i gänget och gnetar på, som en av de mellanbra. Det är det som gör boken läsvärd.

Handlingen i boken är inte direkt hämtad från verkligheten. Hon har tagit sådant som hon sett eller läst om under sina resor i Ryssland och blandat och gett. Dessutom har hon studerat ryska några terminer och därigenom fått förståelse för den ryska kulturen. Beskrivningen av platsen där Sashas mormor bor ute på landet är till stor del hämtad från ett hus som hennes släkt har i Tornedalen.

Gabriella Ekström har tidigare skrivit två romaner om Tour de France. I romanerna har hon använt sin mångåriga erfarenhet av Tour de France som sportjournalist. I ”De som inte vann” och ”Lejontämjaren” får vi följa en cyklist som idrottsligt är ungefär på samma nivå som Sasha. Från 1999 till 2007 skrev hon för sajten cyclingnews . Hon har även skrivit för Magazine Velo (fd svensk cykeltidning) och RIDE Cycling review.