Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Nya jämställdhetsministern lyfter ojämställda löner

Maria Arnholm-152738
Maria Arnholm Foto: Regeringskansliet

Sveriges nya jämställdhetsminister Maria Arnholm säger att de ojämställda lönerna är en av hennes huvudfrågor. Vision välkomnar detta, löneskillnaderna mellan kvinno- och mansdominerade sektorer och branscher är en av våra viktigaste samhällsfrågor.

– I dag tjänar kvinnor som grupp bara 85 kronor för varje hundralapp som män tjänar. Det är självklart inte acceptabelt. Sverige har en av världens mest könssegregerade arbetsmarknader. I sektorer där de flesta är kvinnor tjänar alla, inklusive männen, sämre. Dessa strukturella löneskillnader är ett allvarligt problem på flera sätt, inte minst för vår välfärdssektor som ju är kvinnodominerad, säger Annika Strandhäll, förbundsordförande i Vision och en av ledamöterna i regeringens delegation för ett jämställt arbetsliv, JA-delegationen.

– Vision har länge arbetat för att få bort dessa löneskillnader. Det är ett tufft jobb, inte minst eftersom löneskillnaderna har sin grund i värderingar. Och de här värderingarna ligger djupt förankrade i vårt samhälle. Inte minst därför är det glädjande att vår nya jämställdhetsminister säger att detta är en prioriterad fråga, säger Annika Strandhäll.

– Jämställdhet handlar om demokrati – att kvinnor och män ska ha lika rättigheter och praktiska möjligheter till arbete, inflytande och utveckling i sitt yrke och på sin arbetsplats. Det handlar om att ta tillvara all kunskap och kompetens i ett samhälle för att det ska fungera så bra som möjligt. Jag vill önska Maria Arnholm varmt lycka till med ett av Sveriges viktigaste uppdrag! säger Annika Strandhäll.

Källa: Vision

Visions medlemmar leder, utvecklar och administrerar välfärden och jobbar i privata företag, kommuner, landsting eller kyrkan. Våra 160000 medlemmar finns inom tusentals olika yrken. Vi är partipolitiskt obundna och ingår i TCO.