Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Fredrik Reinfeldt, Anders Borg och Gunilla Carlsson till Davos

davos
Foto: Wikimedia

Den 23-25 januari åker statsminister Fredrik Reinfeldt till Davos i Schweiz för att delta vid World Economic Forum. Även finansminister Anders Borg och biståndsminister Gunilla Carlsson deltar.

I år fokuserar diskussionerna i Davos särskilt på hur Europa kan förnya sin reformagenda och öka sin konkurrenskraft. Det blir ett tillfälle att diskutera andra länders erfarenheter och dela med sig av svenska lärdomar. Statsminister Fredrik Reinfeldt kommer att delta i fem olika paneldiskussioner. Han kommer bland annat att moderera en diskussion om hur de rätta förutsättningar för ett Europa med stark tillväxt och hög sysselsättning kan skapas.

På onsdag eftermiddag deltar statsminister Reinfeldt i en öppen panel som handlar om hur nya arbetstillfällen kan skapas, t.ex. vilka innovationer och utbildningssystem som kan leda till skapandet av nya jobb samt hur individer själva kan öka anställningsbarhet. Statsministern deltar också i paneler om hur IT påverkar jämställdheten i samhället, hur en ny vision för inkluderande och hållbar tillväxt kan skapas samt en panel om de främsta hindren när det gäller att genomföra nödvändiga strukturreformer.

Finansminister Anders Borg deltar i ett flertal möten som främst fokuserar på hur vi kan återskapa och stärka konkurrenskraft, dels ur ett europeiskt perspektiv men också i andra delar av världen. Han kommer att delta i diskussioner om hur strukturreformer bäst skapas och implementeras, leda en work-shop om hur Europa kan skapa långsiktig och hållbar tillväxt samt leda en diskussion om vilka åtgärder som krävs för att återskapa förtroende i den globala ekonomin. Finansministern kommer också att medverka i en diskussion som tar upp de specifika ekonomiska utmaningar som ett flertal länder i Afrika står inför.

Biståndsminister Gunilla Carlsson medverkar i möten om innovationer inom det humanitära arbetet, situationen i Syrien, jordbruksutveckling i Afrika samt flera möten där världens utvecklingsmål efter år 2015 ska diskuteras. Biståndsministern står även som värd för ett informellt möte om Somalias framtid och kommer att ha enskilda möten med Rwandas president Paul Kagame samt Bill Gates.

Källa: Finansdepartementet