Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Semi final 2 i Eurovision gav några överaskande finalister

På torsdagskvällen avgjordes den spännande andra ESC semifinalen med ett lite överaskande resultat.  Av de 10 bidragen som gick vidare kanske det mest överaskande var Rumänien med kastratsång av operasångaren Cesar bidrag  Its my life. Ungern, Azerbian, Georgia, Norge, Island, Armenien, Finland, Malta och  Grekland var de övriga finalisterna . Mellanakten med Darin och Agnes visade verkligen hur bra artister de är med en lysande medleyshow.

Semifinalen inleddes med underbar show av dansare och akrobatik med cyklar och rollerblades. Deras rörelser skulle symbolisera musiken. Det är mycket snyggt gjort och ser coolt ut. Petra Mede drar snabbt igång semifinalen efter några skämt och inledande ord och instruktionen på engelska och franska levereras utan att staka sig det minsta.

Lettland med Per och låten Here we go, är inte säker på vad det blir med denna låt.

San Marino Valentina Moletta med sången Vola. Hon sjunger fint men är tyvärr inte tillräckligt för att vara nån favorit. Svårt gå vidare.

Makedonien Esma och Losano (before the sunrise).Gammal lokal legendarisk sångerska möter nya världen i en ung kille. Kan lyckas om de får med sig grannländernas röster.

Azerbajdzjan deltar med ännu en farligt vacker ballad som vanligt. Showen är snyggt och bra koordierad med en kille i en glaslåda bland annat. Sången är oklanderlig och verkligen stark utmanare för balladälskarna.

Finland deltar med den energiska Merry me som verkligen ska få en att tänka på bröllopsfest och glam. Den sköna bruden Krista Siegfrieds hoppas det ska få pojkvännen att be henne gifta sig eller nåt sånt. Men sen avslutas låten med att hon kysser en av tjejerna på scenen…Knasigt kul eller bra, tittarna får avgöra…

Maltas bidrag rullar igång gungar det ordentligt en trallvänlig sommardoftande väldigt klämkäckt, men är ju en så skön kille med ett ständigt leende som smittar av sig. En positiv känsla är det första man får vilket består hela låten igenom. Måste ha en plats i finalen, blir nog en sommar hit.

Bulgarien låter som en klassisk öststatslåt med lokala rytmer och mycket andra speciella ljud och instrument som säckpipa från öst. Ingen större hit och funkar nog inte för allas öron.

Island har ett bidrag som växer för varje lyssning och är först ganska trallvänlig som en lite barnvisa. Det blir sen lite mer tryck i hans sköna röst. Bra genomförande funkar ganska bra även om han sjunger på isländska. Kan gå ganska bra för honom.

Grekiska bidraget Alcohol is free blandar balkanpop och skarytmer med grekisk folkmusik på ett sett som får en del att vilja dansa och hoppa runt och andra blir bara störda. Blandningen av stilar gillas inte av alla. Kan kanske gå vidare om de får med sig fler utanför balkan området.

Israel har en stark sångröst och kan nog locka en del röster med sin powerballad. Showen är snygg och ganska ren från udda inslag som kan sänka en del låtar. Blir en lite fråga om nakenchock kanske med extrem urringning , men är nog inte så farligt .

Armenien gör en het rocklåt med viss tung känsla mycket beroende på Black Sabbath gitarristen Tony Iommi som bidragit med musiken till denna låt. Låten är ganska normal tempo annars med hyfsad sång och det låter lite klassisk 80-talsrock nästan. Osäkert var den kan nå men kanske kan gå vidare med lite flyt med röstningen.

Ungern ställer upp med Emvesem antischlager med ett mycket udda och annorlunda bidrag. Det är ändå en låt som ger skön känsla på ett väldigt lugnt och stilla nummer.

Norges stora favorit Marit Berger kör som en ångvält genom schlagern med sin dundrande synt explosion i feed you my love. Det är enkelt och kliniskt effektiv popmusik som kommer finnas på alla topplistor om inte redan ligger där. En klar finalist utan tvekan.

Albanien kör på med en hårdrocks låt blandad med lite udda utrop och eldsprutande gitarrsolo och klassiska heavy metal effekter som kan ge nån enstaka röst. Frågan nu är om de kan nå ut tillräckligt för att nå final.

Georgien har en ganska tung och vacker duett som blir mer som en powerballad som kan smita in i finalens topp om det vill sig.
Switzerland deltog med Frälsningsarmen eller Takasa som de fick döpa om sig till. Låten you and me är trallvänlig men blir haär lite för larvig mycket pga gruppen med en 90 årig halvdement gubbe som spelar bas eller bara står och ser konstig ut.

Rumänien kommer denna gång med en väldigt konstigt eller udda bidrag som taget från nån galen opera. Kastratsångaren Cesar börjar först som en skum mörkkläddd demonisk figur med normal mörk röst för att sen byta till hög operaröst. Låter väldigt skumt och underligt. Det är ändå lite snygg show men känns inte speciellt passande i eurovision. Vi undrar verkligen hur långt det kan gå.

Som ett underbart pausnummer kommer ett medley med två av våra nuvarande stjärnor Darin och Agnes . De kör ett medley med två låtar var som får visa upp deras otroliga popbegåvningar. Detta är finalens bästa nummer, utan att klaga men de är ju bara så jäkla bra!

De som kommer gå vidare till final blir snart presenterat.

Finalister är:

Ungern, Azerbadjan, Georgien, Rumänien, Norge, Island, Armenien, Finland, Malta och  Grekland!