Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Miljöpartiet lyckades: Fler bussar i Järfälla

Foto: Fredrik Hjerling.
Foto: Fredrik Hjerling.

Foto: Fredrik Hjerling

Tack vare Miljöpartiet får Barkarbystaden en ny busslinje i december. Samtidigt skrotas planerade neddragningar i busstrafiken i kommunen. Det är bra, men inte tillräckligt.
-Det är en framgång för oss, men vi är inte nöjda. Det finns mer att göra, säger Malin Karlsson (MP) trafikpolitisk talesperson i landstinget.

I december får Järfälla en ny busslinje. Det handlar om buss 550 som ska trafikera Barkarbystaden. Samtidigt blir det inget av med de föreslagna försämringarna på fyra busslinjer i kommunen.

– Det här är ett resultat av Miljöpartiets överenskommelse med Alliansen i landstinget. Det är grön politik i praktiken, säger Malin Karlsson (MP) trafikpolitisk talesperson.

Det har varit tuffa år för bussresenärer i Järfälla. I slutet av 2015 genomfördes nedskärningar på nio linjer i kommunen. Många järfällabor hör också av sig till kommunen och säger att de på grund av brister i kollektivtrafiken inte får sin vardag att gå ihop.

– Tack vare Miljöpartiet vänder vi nu den negativa trenden med neddragningar, men det är oacceptabelt att vi inte får tillbaks turerna som drogs in på nio busslinjer förra året, säger Amanda Palmstierna (MP) ordförande i tekniska nämnden i Järfälla.

Amanda Palmstierna lyfter Viksjö och Stäket som prioriterade områden när det gäller att förbättra busstrafiken i kommunen framöver. Men kollektivtrafiken måste bli bättre generellt om Järfälla ska kunna fortsätta vara en av kommunerna i länet som bygger mest.

-En snabbt växande kommun som Järfälla måste ha en kollektivtrafik som hänger med. Moderaterna i landstinget kan inte fortsätta driva en kollektivtrafikpolitik som bromsar bostadsbyggandet, säger Amanda Palmstierna.

Miljöpartiet vill att buss 561 går till Sergels torg så länge det finns planerade avstängningar av Mälarbanan. Det ger en avlastande effekt på tågen som inte ersättningsbussar kan. Miljöpartiet vill också att de turer som drogs in på nio linjer i kommunen 2015 återinsätts.

Räddade bussturer
I februari föreslog trafikförvaltningen att man skulle dra in turer på bussarna 518, 541, 544 och 546. Nu blir det inget av med det.

Källa: Miljöpartiet i Stockholmsregionen.