Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Destillat Stockholm – ny dryckesfestival

Foto: Wikimedia

I fredags hade en ny dryckesfstival premiär där man kunde prova nya och udda spritsorter.

I helgen hade en ny dryckesfestival premiär på Waterfront Hotel – Destillat Stockholm. Som framgår av namnet så är den speciellt inriktad på destillerade drycker, sprit alltså. Det är en viktig skillnad från whiskyfestivalen i Nacka Strand som ju också har en massa öl och cider. Och där whiskyfestivalen är mörk och trång så var det här ljust och gott om utrymme, och en samtalsvänlig ljudnivå. Det var visserligen en hel del whisky men också andra spritdrycker, som Calvados, rom, brandy, starklikör, akvavit mm. Det fanns en del udda och nya saker som var intressanta att prova.

Järvsö Aquavit från Tevsjö destilleri var en trevlig bekantskap. Den är kryddad med anis, kummin och sherry. Det ger en mjuk och fyllig smak som passar utmärkt till salt mat, som påsk-sillen till exempel. Efter maten sedan kan man ta ett glas Dragon Blood, en starklikör på hela 50% kryddad med jordgubb, kanel och chili som ger en speciell effekt. Först känner man en söt jordgubbssmak, sedan kommer en explosion av kanel och chili. Godast är nog att dricka den som iskall shot eller som drinkbas blandad med fruktjuice eller läsk.

Tjeckisk Handel hade laddat upp med en rad olika sorter tjeckisk och slovakisk sprit som var värd att prova. Becherovka är en örtlikör av 12 olika örter med en smak av kanel, långt ifrån den sötsliskiga smörja som likör kan vara. Den är riktigt god. Styrkan ligger på 38%. Den finns i BS på bolaget. En liter kostar 537 kronor. En annan god likör de hade var Canadian Maple Liqueur, en whiskylikör med lönnsirap, finns också i BS. 70 cl. kostar 418 kr. Tjeckien har också en egen whisky som är helt ok, med namnet Gold Cock. Den finns i BS för 388 kr. för 70 cl. Ett kul presenttips som finns på bolaget är en förpackning med 12 stycken 5cl.-flaskor med tjeckisk fruktsprit, sex olika sorter. Den kostar 564 kr., art.nr. 86324.

Förutom att prova sprit kunde man köpa en massa gott tilltugg, som korv, ost, skinka och choklad. Man kunde också köpa cigarrer.