javplatform

Blyvärden uppmätta i skyttehall på Pitholmsskolan

Inlagd av on Maj 6th, 2017 Sparad i Lokalt. Du kan följa eventuella responser genom RSS 2.0. Både Kommentarer och ping är avstängda

Blyvärden högre än gränsvärdet är uppmätta i skyttehallen tillika Idrottshall B i Pitholmsskolans sporthall i Piteå. För närvarande är lokalen stängd för all verksamhet medan utredning pågår.

Vid en rutinmätning upptäcktes blyvärden över gränsvärdet i ventilationsfiltren. Städpersonalen informerades och vidtog åtgärder medan ytterligare mätningar gjordes.

Nyinkomna resultat från luftmätningen visar förhöjda halter av bly utifrån Arbetsmiljöverkets gränsvärden och nu stängs lokalen.

Skytte på kvällstid
För ett och ett halvt år sedan byggdes lokalen om och anpassades för Skytteföreningen. Kultur, park och fritidsförvaltningen hyr lokalen för det ändamålet. Skytteföreningen vistas i lokalen kvällstid.

Dagtid har lokalen används till idrottslektioner för Pitholmsskolans elever.

Städning varje morgon och fortsatt utredning
Varje vardagsmorgon städar Piteå kommuns personal lokalen innan elever vistas i den.

-Det är ingen ur personalstyrkan som uppvisar några symptom idag men all berörd personal kommer nu att genomgå en hälsoundersökning med hjälp av företagshälsovården, säger Margareta Lundgren, avdelningschef, Fastighets- och serviceförvaltningen.

-Vi kommer också att fortsatta göra mätningar, av bland annat golvet, och utifrån de resultat vi får fram kommer vi att besluta om vilka åtgärder som ska göras. Medan den fördjupade utredningen pågår har vi beslutat att stänga lokalen för all verksamhet, säger Stefan Bergdahl, avdelningschef, Fastighets- och serviceförvaltningen.

-Vår förhoppning är att problemet ska vara löst till höstens skolstart.

Separat ventilation, information och mätning i friidrottshallen
Ventilationen i Idrottshall B är separerad från övrig ventilation i sporthallen så det finns ingen risk för spridning till övriga lokaler.

– Vår personal på Pitholmsskolan informeras under dagen och föräldrarna informeras genom ordinarie veckobrev och Pitea.se, säger Bo Åström och Christoffer Backlund, rektorer, Pitholmsskolan.

I Piteå kommun finns ytterligare en hall där skytte bedrivs – friidrottshallen på Skoogs arena.

-Vi har inga signaler på problem i Skoogs arena men för säkerhetsskull kommer vi att göra mätningar även där, säger Stefan Bergdahl.

Piteå – det är hit man kommer när man kommer hem. Granne med Sveriges riviera och ett stenkast från fjällen. Välkommen!

Källa: Piteå kommun.

Kommentarer är avstängda