Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Midsommar firande på fäbovallen i Idre fjäll

Foto: Tobias Dahlén / Sweden Photo Passion AB.

Aftonkuriren var på Midsommar firandet på Fäbovallen i Idre fjäll med ganska mycket folk.
Det var ett ganska lugnt och traditionellt firande med sång och dans kring midsommmarstång med lite olika mer eller mindre kända visor. Försäljning av diverse saker och lokalt nybakat stompabröd och på våffelstugan kunde de sugna på lite fika eller lite mat.

Turistorten Idre fjäll har även ett liv på sommaren med mycket olika aktiviteter med en skön fjäll natur runt knuten. På Fäbovalen har de firat midsommar under ganska lång tid. Där finns ett aktivitetsområde med olika djur och mysiga små bodar. Under midsommardagen börjar de som vanligt klockan 11 med att klä och dekorera majstången med björkris. För de som ville delta och göra egna kransar fanns duktig personal på plats och hjälpte till. Efter en knapp timme var de klara med den ganska korta majstången på knappt 10 meter. Det var ett mindre uppbåd på 7-8 personer som hjälpte till att bära fram den lilla majstången i en lite oordnad procession medan folk sjöng sången Idas visa , ganska känd från många skolavslutningar.
När de nått fram till den lilla festplatsen efter ett knapp hundratal meter gick det förundransvärt fort att få upp den ganska lilla majstången.
Efter en liten kort paus var det dags för att sjunga och dansa kring midsommarstången som traditionen bär. I början var det lite förvirring i leden men dansledaren tog tag i det snabbt. En av deras lokala kändisar är maskoten renen Alve som också dyker upp och deltar i dansandet.   Deltagarna behövde bara sjunga och ropa efter Alve så dök han snart upp till småbarnens förtjusning.

De gjorde så klart några lite egna varianter av sommarlåtar .  De klassiska låtarna Lilla kråkan skulle ut och åka och tre små gummor var mycket roliga att se på som vanligt.

Många hade tagit med sig lite egna picknick korgar och satt och myste i solen medan de tittade på de som dansade.

För de som vill handla fanns olika stånd från lokala företag och föreningar samt serverades stompabröd och fika. För de som vill äta mer mat kunde besöka Våffelstugan. Det är ett mysigt område mitt i Idre fjäll där de har inhägnader med olika djur som hästar, får, getter och hönor. På Idre fjäll kan man även träffa på en grupp renar som går fritt omkring, så bli inte rädd om ni ser ett par renar på parkeringen eller bredvid stugorna.

Efter dansen avslutades var det många som gick vidare till en invigning av en ny så kallad höghöjds hinderbana eller klätterbana strax intill i det så kallade aktivitetsområdet.