javplatform

Citybanan invigdes på söndagen under festliga former

Inlagd av on jul 10th, 2017 Sparad i Nöje. Du kan följa eventuella responser genom RSS 2.0. Både Kommentarer och ping är avstängda

Invigning av Citybanan på Odenplan torget med bland annat Statsminister Stefan Löfven. Foto: Joakim Holmberg.

På söndagen 9 juli var det en stor historisk invigning av Citybanan pendeltågstunneln och 2 nya stationer. På Odenplan hade mycket folk samlats för denna viktiga händelse i Stockholm. På plats var  infrastrukturminister Anna Johansson, Trafikverkets generaldirektör Lena Erixon, SL:s vd Caroline Ottosson, trafiklandstingsråd Kristoffer Tamsons och finansborgarråd Karin Wanngård samt även statsminister Stefan Löfven som alla höll tal innan de tillsammans tryckte på knappen och invigde nya citybanan. Sen fick alla som ville besöka och provåka pendeltåg mellan Stockholm Odenplan och Stockholm City. – En historisk händelse som kommer underlätta resandet för både Stockholmarna  och Sveriges alla tågresenärer.

Den 9 juli skulle Citybanan invigas – både den nya pendeltågstunneln och de två nya stationerna i Stockholm.

I många år har Stockholm levt med ett av Sveriges mest komplexa infrastrukturprojekt någonsin.
Alla inblandade är nu mycket stolta över att kunna inviga den nya pendeltågstunneln mellan Tomteboda och Stockholms södra samt de två nya stationerna Stockholm Odenplan och Stockholm City.

Stationerna knyter ihop pendeltåg och tunnelbana så att byten blir enklare. Man behöver inte gå mer än 50tal meter innan det finns en hiss eller rulltrappa till nästa tunnelbana eller utgång. Man kan gå direkt till tunnelbanans gröna linje från pendelstationen odenplan utan att behöva gå 500 meter och sen leta rätt plattform på gamla T-centralen.
Nu möjliggörs lite mer snabba, smidiga och miljövänliga resor för såväl pendeltågsresenärer som övriga tågresenärer i vårt snabbväxande Stockholm.

På Odenplan kunde vi lyssna på underhållning med glädjespridarna Panetoz, skönsång med Vasa Gospel och husbandet The Soul Company som fick många att vilja skaka loss lite eller dansa, inte pausa. Bra artister och fin inramning av invigningen.

Den officiella invigningsceremonin startade med intervjuer och tal av statsminister Stefan Löfven, infrastrukturminister Anna Johansson, Trafikverkets generaldirektör Lena Erixon, SL:s vd Caroline Ottosson, trafiklandstingsråd Kristoffer Tamsons och finansborgarråd Karin Wanngård.
Denna sköna samling gjorde sen själva invigningen tillsammans genom att trycka på en stor fet röd knapp. Det tutade till lite grann och det blev en kort puff med lite konstgjord rök som effektfull inramning på båda sidorna av scenen.

Dagens konferencier var den välkända tv- och radioprogramledaren Rickard Olsson.

Stockholm Odenplan och Citybanan fick mycket besökare invigningsdagen. Foto: Joakim Holmberg.

Klockan 12.45 öppnades dörrarna till stationen Stockholm Odenplan för besök för allmänheten. Strax efter öppnade även dörrarna till Stockholm City.  Inne på stationen Stockholm Odenplan spelade Lilla Akademien och Marching Band. Det var ganska många som tog chansen att komma till Citybanan för att kolla och de flesta verkade gilla det de såg. Det är stora rena ytor  med fin konst på väggarna och bra skyltar som visar vägen om man kollar lite extra.

På stationen Stockholm Odenplan väntade många på att få kolla in den nya Citybanan och att provåka pendeltåget till Stockholm City. Den nya plattformen har utrustats med glasväggar med dörrar som öppnas automatiskt när tåget har stannat och tågdörrarna öppnats. Det är en smart lösning som samtidigt fungerar som lite extra säkerhet för alla resande på plattformen.

Om man vill gå direkt till tunnelbanan går det enkelt via några rulltrappor och hissar. På söndagens invigning av Citybanan var dessa dock inte öppna såklart. Men från och med kl 0504 på måndagen 10 juli ska Citybanan vara igång och allt ska vara tillgängligt.

Kommentarer är avstängda