Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Sara Sjöström, vin, choklad och ekologisk glass

Foto: Tobias Dahlén / Sweden Photo Passion

På Stockholmsmässan i helgen kunde man prova lite udda chokladsorter och glassmaker, och även träffa Sara Sjöström och Robin Stjernberg. 

På söndagskvällen stängde Bak- och chokladfestivalen för den här gången. Vi gick runt där på lördagen och provade olika godsaker och gjorde intervjuer med utställarna. Vi gick också över till mässan Hem & Villa i hallen bredvid och gjorde en intervju med Sara Sjöström, sjufaldig världsmästare i simning. Hon var där för att göra reklam för en swimmingpool för hemmabruk. Intervjun finns att se på aftonkuriren.tv.

På Bak- och chokladfestivalen testade vi bland annat ekologisk choklad hos Loving Earth. Loving Earth är chokladdelen av Quality Brands, som marknadsför ekologiska produkter. Loving Earth produceras i Australien av bönor från Peru som skördas i regnskogen av ursprungsbefolkningen. En del av bönorna är naturodlade. Chokladen var riktigt god. De har även vegansk choklad.

Foto: Tobias Dahlén / Sweden Photo Passion

Vegan Delights är, som det hörs, ett företag som specialiserat sig på vegansk choklad. De har alltså ersatt komjölken med bland annat mandelmjölk och sojamjölk. I sin monter sålde de fina handgjorda praliner, bland annat en tryffel med havssalt. Den hade en fin och rik chokladsmak. De hade också en sockerfri pralin med valnöt. Företaget startades för bara två månader sedan men kommer att börja sälja sina produkter hos olika livsmedelsbutiker inom kort.

Förutom choklad så fanns det en del glass att prova. Bland annat så var Guteglass där och marknadsförde sin ekologiska glass. De försöker använda lokalproducerat i så stor utsträckning som möjligt. De hade sorter som Kalkstens-Hawaii och Sommarnatt. Kalkstens-Hawaii är smaksatt med apelsin, mango och ananas och Sommarnatt med jordgubb, apelsin och hallon. De hade en sort smaksatt med salmbär. Det är ett gotländskt bär som påminner om en blandning mellan björnbär och hallon.

Hos Zebeda fick vi bland annat prova choklad smaksatt med nektar istället för vanligt socker. Det gav en lite speciell smak. De hade även choklad med chiafrön och acaibär. Den med chiafrön hade en skön bitter smak.

Men det heter ju inte Chokladfestivalen längre utan BAK- och chokladfestivalen. På avdelningen för bak kunde man se kladdkakeracet och besöka Celiakitorget. Celiakitorget var en grupp av sex stycken företag specialiserade på att sälja glutenfritt. Där fick vi smaka en glutenfri kladdkaka som var riktigt god. Den bakades av Sveriges yngsta konditor, endast 14 år, som driver café ett par veckor varje sommar i Hassela, fem mil från Sundsvall. Det heter Cias café. Där säljer hon glutenfria bakverk. Hon blev känd när hon endast elva år gammal skrev brev till statsministern och frågade varför hon inte fick driva företag.

Foto: Tobias Dahlén / Sweden Photo Passion

Vi avslutade rundvandringen med att gå och dricka lite vin hos Barefoot, Barefoot White Zinfandel och Apothic Red (uttalas ”apåttik”). Barefoot White Zinfandel är en rosé med en skön fruktig smak av ananas som passar utmärkt till desserter eller att drickas som den är. Apothic Red är ett fylligt kraftigt vin som passar bra till grillat eller till mörk choklad. Därifrån gick vi vidare till Chokladbaren där de hade några olika viner, mest starkvin, som passar till choklad. Där var det full rusch under lördagen. Vi provade ett rött starkvin från Frankrike som påminde om Madeira, Gérard Bertrand -85.

Barefoot White Zinfandel, 69kr. på flaska, 199kr. på box. Betyg:

Apothic Red, 99kr. på flaska, 269kr. på box. Betyg:

Gérard Bertrand, 110kr. 375mm. Betyg:

Glassmaker på Guteglass:

Salmbär:

Lime & Kokos:

Trippelchoklad:

Kalkstens-Hawaii:

Mangosorbet:

Sommarnatt: