Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Filmfestivalen: Impact Award

Foto: Stockholms Filmfestival

På onsdagskvällen delades Impact Award ut som en del av Filmfestivalen. I år gick det till en polsk film.

Årets vinnare av Impact Award blev polskan Anna Jadowska med sin film ”Wild Roses”. Hon får priset med motiveringen: ”För en känslig gestalting av en moder som vägrar att överge sitt sanna jag, och för ett porträtt av ett rasande barn som ifrågasätter ett ytterst konservativt samhälle, för en visuelt utsökt stil som kontrasterar en värld av fördomar och moralisk tvång, Stockholm Impact Award går till Anna Jadowska för Wild Roses, en metafor för människans uthållighet.” Hon sa att hon inte vet ifall hon kan göra fler filmer på grund av den politiska situationen i Polen. Landet är väldigt delat och kvinnor under hårt tryck.

Impact Award går till en film som berör demokrati- eller sociala frågor eller miljöproblem eller dylikt. Det går till den film som man tror kan ha störst inverkan (impact) på samhället. Det är ett samarbete med Stockholm stad sedan tre år tillbaka. Med prissumman en miljon kronor är det ett av världens största filmpris. Med priset följer också en staty formgiven av den kinesiske konstnären Ai Wei Wei. Bland de övriga nominerade kan nämnas en film om en kvinna som suttit i fängelse för rattfylleri och blir uppsökt av sonen till offret. Eller en film om en grupp kvinnor i Pakistan som tvingas försvara sig mot ett gäng banditer. Låter som betydligt mer spännande filmer än den som vann. Innan filmen var det ett panelsamtal med fem kvinnor och en man, en Stockholms-politiker. Han var där för att tillkännage Stockholms nya filmstrategi. Stockholm ska från och med nu ha både en filmstrategi och en filmfond för att få fler filmer både i Stockholm och om Stockholm. James Bond har ju varit i hela världen utom i Norden. Det kanske kan bli ändring på det nu. Panelen fick ge exempel på filmer som betytt mycket för dem. De räknade upp skilda filmer som ”Cykeltjuven”, ”Alice i Underlandet”, ”Festen” ( Om en patriark som blir outad som pedofil på ett stort släktkalas.) och ”Fucking Åmål”. Även den amerikanska filmen ”Bridesmaids” nämndes, närmare bestämt scenen där de är matförgiftade allihopa och kaskadkräks. Det var lite sensationellt att kvinnor fick bete sig så på film.

”Wild Roses” handlar om en kvinna på polska landsbygden. Huset står helt för sig självt bland skog och vattensjuka fält. För det mesta är det mulet och blåsigt. När vi träffar henne första gången skrivs hon ut från sjukhuset efter en tydligen längre vistelse. För vad får vi veta först i slutscenen. Det är en helt avgörande scen. När hon kommer hem från sjukhuset är dottern arg på henne för att hon varit borta så länge samtidigt som hon är glad att hon är tillbaka. Flickan är väl i sexårs-åldern och hennes lillebror cirka ett år. Dottern kommer inte så bra överens med mormorn som hon tvingats bo med medans mamman varit på sjukhus. Dagen efter hon kommer hem från sjukhuset kommer hennes man från sitt arbete utomlands. Han ska visst bara vara hemma en vecka och sedan åka iväg igen efter att ha varit borta väldigt länge, hur länge exakt är oklart. Så han har inte mycket tid att komma in i familjerutinerna igen. Stämningen blir dålig nästan omedelbart. Hon lider av sviterna efter sjukhusvistelsen men han visar inte mycket medkänsla. Han skriker om att han jobbar hårt för att familjen ska ha ett normalt hus att bo i och hon skriker att hon inte gillar huset.

Det är en mycket polsk film, väääldigt stillsam. Inte förrän en timme och tio minuter in i filmen händer det någonting och det slutar snart i ett anti-klimax, som dramatiska händelser i allmänhet gör i vardagslivet. Det enda som händer i övrigt är ett och annat vredesutbrott som snabbt dör ut och inte leder någonstans. En halvtimme efter enda dramatiken så är filmen slut. Men skådespelarinsatserna är inte att klaga bra. Det lär vara svårt att filma med barn men de gör en alldeles utmärkt insats.

Filmer kan onekligen göra avtryck, men frågan är vilket avtryck den här filmen kommer att  göra. Att polacker slutar att jobba utomlands, eller låta bli att komma hem för att slippa obehagliga situationer?

Betyg: