Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Ponnyrace m.m. på Stockholm Horse Show

Foto: Tobias Dahlén / Sweden Photo Passion AB

Stockholm Horse Show är ju inte bara internationella stortävlingar utan shower också. Igår fick vi bl.a. se ponnytävling, hunddressyr och islandshästar.

Aftonkuriren var och tittade på Stockholm International Horse Show på lördagen. Den tävling som nog var roligast och mest fartfylld var ”Shetland Steeple Friends”, en tävling mellan åtta Shetlandsponnys. De reds av barn mellan nio och tolv år, blandat tjejer och killar. De flesta var tio år. Ryttarna skulle rida en bana runt manegen två varv med två minimala hinder så snabbt som möjligt till låten ”Popcorn”. Och det gick undan. Det allvarligaste som hände var att en flicka och en pojke föll av och flickan fick ont i rumpan. Det var nog stoltheten som blev mest skadad. Den som vann tävlingen var en flicka vid namn Amanda Söderman-Cullander. Hon red på hästen ”Moritz vd Tobbenhof”. Samtliga ekipage kom från Täby Galopps ponnyklubb.

En annan tävling, som kanske var mest show, var Landslagsryttarnas Agility by Agria. Men den hade ingenting med hästar att göra förutom att det var landslagsryttare som deltog. De fick låna varsin tränad dressyrhund och springa en bana så snabbt som möjligt som inbegrep att springa genom ett rör och springa slalom. Hundarna var bland världens  bästa dressyrhundar.

Stockholm International Horse Show firar 25 år i år. Tävlingen gick av stapeln för första gången 1993 på Ericsson Globe. Tjugofemårsjubileet uppmärksammades med en bildkavalkad med några av höjdpunkterna från varje år. 1996 instiftades Prins Carl Philips pris. 1998 kördes för första gången fyrspann inomhus, för första gången i världen. Stockholm Horse Show var också först med att ha fälttävlan inomhus. Har man det klimat vi har i Sverige så får vi anpassa oss. Det har varit många fantastiska shower genom åren, både eldshower och hoppande jockeys, och både kameler, getter och hundar har deltagit.

Efter bildkavalkaden blev vi lovade stående höjdhopp med häst, hästen skulle alltså hoppa över hindret utan ansats. Men hela numret bestod av förberedelser till numret och att skötaren fjäskade för hästen. Det slutade med att hästen la sig ner på en säng och drog ett täcke över sig. Det var skickligt att få hästen att göra allting utan några synbara eller hörbara kommandon.

Kvällens vackraste hästar stod numret ”Santi Serra Frihetsdressyr” för. Det var svarta skimrande Frieserhästar. Efter dem kom en stor grupp islandshästar. Ryttarna galopperade runt i manegen klädda i svarta kåpor framför en jättebild på en stor vulkan som det forsade lava ifrån. Nedanför bilden, på golvet i manegen, var det två strängar av eld. En dramatisk syn men det hade varit kul att få se hästarna göra lite tricks.