Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Victoriakonserten i Borgholm, Öland

Alexander Ryback och Calle Moreaus. Foto: Tobias Dahlén / Sweden Photo Passion
Alexander Ryback och Calle Moreaus. Foto: Tobias Dahlén / Sweden Photo Passion

Som avslutning på Victoriadagen hålls det en konsert i Borgholm där man får både musikunderhållning och idrottshistoria. Arrangörerna hade smugit in två kända svenska idrottare i publiken som tidigare vinnare av det idrottsstipendium som delas ut varje år i samband med konserten.

Efter Victoria träffat folk på Solliden under dagen så är det konsert en och en halv timme på Borgholms idrottsplats på kvällen med blandade artister. Kungafamiljen anlände i hästdroska 18.25 och 18.30 började konserten. Den leddes av Calle Moreaus med den äran. Men han är inte den sorts programledare som bara presenterar artisterna och håller sig i bakgrunden. Utan han höll igång och sjöng och spelade och sjöng duett med en del av artisterna, bland annat med Jessica Andersson som var med i senaste Mellot med ”Partyvoice”, som hon också framförde. Calle Moreaus har varit med i Mellot två gånger och båda gångerna har han åkt ut i duellen mot just Jessica Andersson. Jessica Andersson sjöng även duett med John Lundvik, även han med i senaste i mellot. Då framförde de ”Bless the Broken road.” John Lundvik var med i mellot med ”My turn”.

Och så sjöng Calle Moreaus duett med mello- och musikalartisten Emmy Christensson. De sjöng en låt skriven av Calle Moreaus bror, Per Moreaus, ”Den första sommaren”. Emmy Christensson var väldigt nära att få ställa in sitt deltagande. Hon hade en svår halsinfektion som inte gav med sig förrän i sista minuten. Calle Moreaus framförde även sin låt Koppången.

Hela konserten inleddes med att Peter Jöback sjöng en låt från Phantom of the Opera och på slutet fick han sjunga duett med Emmy Kristensson. Han framförde även en låt om sommaren, det passade ju bra mitt i högsommarvärmen. Låten hette ”Juni, juli, augusti”. Andra artister med på konserten var Alexander Ryback och den väldigt unga och framgångsrika popartisten Nova Miller.

En annan tradition på Victoria-konserterna är att dela ut ett stipendium till Sveriges främsta idrottare. I år var 40:e gången i rad som det delades ut. Den förste pristagaren var Ingemar Stenmark. Han vann allt för 40 år sedan. Nu satt han även med i publiken. En annan tidigare vinnare som satt med i publiken var Peter ”Foppa” Forsberg. Han vann priset 1994. Årets vinnare blev skidåkaren Stina Nilsson från Malung som vunnit hela fyra OS-medaljer.