Emma Hamberg och Lotta Tejle gör dramaserie för SVT

 Emma Hamberg Foto: Patrick Bratt
Emma Hamberg Foto: Patrick Bratt

Sverige, Västra Götaland, juni, 1985. Boforsaffären har just briserat, Bruce Springsteen gjort ett bejublat besök på Ullevi med sin Born in the USA-turné och Michail Gorbatjov har valts till generalsekreterare för Sovjetunionens Kommunistiska parti. Samtidigt i lilla samhället Braxinge i Västergötland förbereder sig invånarna för att sjösätta en ny tradition – Den stora korvfesten som en gång för alla ska sätta byn på kartan. Efter en idé av Emma Hamberg och Denize Karabuda. Planerad premiär 2020.

Sommaren -85 är en berättelse om tre generationer kvinnor. Om moderskap och och de band som knyts mellan mor och dotter. Och om att frigöra sig från dessa.

Arenan är ett litet samhälle i västra Sverige och skildrar till stora delar den uppväxt Emma Hamberg upplevde i mitten av 80-talet. När musiken var cool, solarier var ofarliga och frisyrerna yviga.

Femtonåriga Lena (Elina Sätterman) och hennes mamma Åsa (Emma Broomé) längtar bort från det lilla Braxinge. Åsa vill bort från sin påfrestande, välvilliga mamma Barbro (Lotta Tejle) och drömmer om Korfu och hämningslös sex med heta grekiska män.

Lena ska om bara några dagar gå ut 9:an. Detta ska bli det bästa sommarlovet någonsin, för runt hörnet väntar den varmt efterlängtade språkresan till Hastings. I England kommer Lena att bli fri från alla bekymmer; den kvävande småstadsmentaliteten och de korkade bandykillarna som inte ser henne.

Barbro, 58 känner sig vilsen. Barn och barnbarn är på väg bort och plötsligt står hon där utan sin givna roll som familjens matriark. Hon drömmer om en nytändning i äktenskapet med Stickan som helst bygger nya altaner.

När sommaren kommer och Lenas dröm om England äntligen ska gå i uppfyllelse sker det som inte får ske. Åsas nya chef på sjukhuset stoppar allt övertidsarbete och därmed också möjligheterna för Åsa att finansiera Lenas resa. Men det är inte bara drömmen om England som går i kras. Åsas hela föräldraskap står plötsligt på spel.

Sommarlovet håller på att förvandlas till ett inferno av ouppfyllda löften och en återgång till Åsas värsta mardröm – att återigen vara i beroendeställning gentemot sin mor. Nu början en kamp mot klockan för att få ihop pengarna i tid för avresan.

– Dramakomedin är en genre vi haft för lite av i vår repertoar av serier. Därför är vi väldigt glada för Sommaren-85 som innehåller humor, starka känslor och ett Emma Hambergskt 80-tal. Vad mera kan man önska? – Anna Croneman, Dramachef SVT

Sommaren -85 har planerad premiär 2020 och inspelning pågår i Falköping, Skövde och Hastings under augusti – oktober 2019.

I rollerna:

Lotta Tejle , Emma Broomé, Elina Sätterman, Mats Blomgren, Kajsa Ernst, Morgan Alling, Anton Lundqvist, Mattias Nordkvist, Staffan Ling, Eric Ericson m fl

Huvudförfattare Lisa Ambjörn
Avsnittsförfattare: Sofie Forsman, Amanda Högberg och Denize Karabuda
Efter en idé av Emma Hamberg och Denize Karabuda

Huvudregissör: Kicki Kjellin

Avsnittsregissör: Mikael Syrén

Producent: Anette Brantin

Art & Bob producerar i samproduktion med, SVT, Film i Väst och med stöd från Nordisk Film och TV-fond.

Källa: SVT