Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Ryttargalan 2013

Bragd
Vinnarna av priset Årets bragd: Landslaget i fälttävlan som vann EM-silver. I mitten programledaren Jessica Almnäs. Foto: Joakim Holmberg.

Igår var det ryttargala på Berns med pris för bl.a. årets bragd och årets häst. Allra sist var det en trevlig överraskning.

Igår gick Ryttargalan av stapeln på Berns som en uppladdning inför Stockholm Horse Show som äger rum nu i helgen. Inför knappt 400 gäster delades det ut i priser i ett flertal kategorier, till både ryttare och hästar. Det delades ut pris till Årets och Morgondagens i olika kategorier. Med tanke på ridsportens betydelse så var det dålig uppslutning från media. Förutom Aftonkuriren så var det bara ett fåtal tidningar där, alla med anknytning till hästvärlden. En tiondel av befolkningen har anknytning till ridsporten. Svenska Ridsportförbundet är det näst största idrottsförbundet sett till antalet utövare. Men det som drar upp antalet utövare är alla flickor i 10 – 12-års-åldern som hänger i stallet, ingenting som drar till sig medialt intresse. Men förra året fick en film om häst-tjejer stor uppmärksamhet. Filmen ”Apflickorna” vann pris som Bästa film på Guldbaggegalan. Är det det dåliga media-intresset som gör Ryttargalan till en intern uppgörelse? Eller är det för att det är en så intern uppgörelse som det är ett så dåligt intresse från media?

På Friidrottsgalan så brukar det dyka upp några politiker och några artister utöver idrottsmännen med sällskap. På Ryttargalan så fanns det en artist med på gästlistan, Wille Crafoord från Just D. Man kan anse det som väldigt troligt att han var där på grund av sin anknytning till hästvärlden genom sin Hovturné som han har genomfört fyra somrar.

Årets hedersknyffel, alltså vinnare till priset Årets hederspris, blev Bo Helander som tidigare i år fick Riksidrottsförbundets förtjänsttecken i guld. Han har tidigare bland annat varit ordförande för Svenska Ridsportförbundet. Årets häst blev en häst vid namn Herta som har fälttävlan som specialitet. Bland pristagarna så var majoriteten kvinnor, vilket kanske inte är så konstigt med tanke på att de flesta utövare är kvinnor.

Abba
Galan avslutades med en Abba-show som var klart sevärd. Foto: Joakim Holmberg.

Efter prisutdelningen var det en Abba-show som var riktigt bra med några av original-artisterna. Dessutom dök skaparen utav Abbas kläder upp på scen. Föreställningen inleddes med ”Waterloo”, som också var den låt som inledde Abbas karriär.

Övriga priser:

Morgondagens häst i hoppning: Toulouse 66

Morgondagens häst i dressyr: Cassio

D:o fälttävlan: Fairnando

Årets komet: Frida Andersén, Fälttävlan

Årets ridlärare: Kikki Sibbern, Stora Ekeby ridskola

Årets eldsjäl: Ingela Axelsson, Hagfors-Uddeholms ridklubb

Årets uppfödare: Magnus Dyrendal, Lunatic

Årets hästskötare: My Almqvist, Hoppning

Årets bragd: Landslaget i fälttävlan, EM-silver