Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Tough Viking Stockholm 2014

Plågsamma El-hindret. Foto: David Spak / SpaksMedia.
Plågsamma El-hindret. Foto: David Spak / SpaksMedia.

På lördagen 30 augusti gick löptävlingen Tough Viking av stapeln. Tävlingen är Nordens största hindertävling och till Tough Viking på Gärdet i Stockholm denna dag var det, enligt uppgifter, cirka 3 000 personer anmälda. Hindren på banan består bland annat av taggtråd, armgång, lera och el, närmare bestämt 10 000 volt.

På lördagen 30 augusti vid kl 09 gick första starten i Nordens största hindertävling, Tough Viking. Till årets lopp på Gärdet i Stockholm var det enligt uppgifter cirka 3 000 deltagare anmälda. Tävlingen inleddes med mulet och aningen kyligt väder, men framåt lunch tittade solen fram.

Under den 15 kilometer långa bansträckningen ska deltagarna ta sig igenom inte mindre än 15 olika hinder. Hindren utgörs av bland annat containrar med isvatten, som man ska ta sig igenom, taggtråd som man ska kravla under, eld, lera, vass och armgång.

I början av tävlingen skulle löparna också ta sig igenom ett amerikanskt fotbollslag och strax därpå skulle de dyka ner i containrar fyllda med isvatten. Det sista hindret verkar till synes vara enkelt, men efter 15 kilometer av tuff löpning med hinder, konstruerade för att ge deltagarna maximal utmaning, är det tufft att ta sig igenom sista hindret, elhindret. Hindret gör sig väl förtjänt av sitt namn och består av en mängd elkablar som går ända ner till marken. I kablarna rusade idag 10 000 volt, som fick vissa av deltagarna att skrika högt. Andra ramlade av smärtan. Som åskådare var det nog svårt att förstå den smärta hindret utgjorde.

Hindren i tävlingen är designade med hjälp av specialister inom Kustjägarkompaniet och ett av hindren, ”Kustjägaren” är döpt just efter detta. Detta hinder hålls hemligt för deltagarna fram till tävlingen. De flesta tog sig igenom de olika hindren, men för de som av en eller annan orsak inte gjorde det, väntade armhävningar.

Text samt bilder ”David Spak / SpaksMedia”.