Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Erkännandet av Palestina ett viktigt steg

Foto: Magnus Aronson/IKON.
Foto: Magnus Aronson/IKON.

Den svenska regeringens erkännande torsdag  av Palestina kan vara ett viktigt steg för att få igång fredsprocessen och en tvåstatslösning, men tiden håller på att rinna ut. Regeringens beslut är i linje med det beslut som Svenska kyrkans kyrkomöte fattade för två år sedan. Det säger biskop Hans-Erik Nordin, Strängnäs stift.

– I en situation där fredsprocessen mellan Palestina och Israel återigen har kört fast och där den israeliska regeringen fortsätter planerna på ytterligare illegala bosättningar, nu senast i Östra Jerusalem, behöver initiativ tas för att freden ska få en chans. Risken är annars uppenbar att en radikalisering på ömse håll ökar och därmed också våldet, säger Hans-Erik Nordin.

– Förhoppningsvis kommer ett svenskt erkännande att bana väg för ytterligare erkännanden. En markering gjordes av det brittiska underhuset för ett par veckor sedan, vilket var en moraliskt riktningsgivande signal.

Kyrkomötet, Svenska kyrkans högsta beslutande organ, beslutade 2012 att uppmana svenska regeringen att verka för att Palestina ska upptas som fullvärdig medlem i FN.

Källa: Svenska kyrkan