Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Juli månads sista allsång

alcazar
Alcazar. Foto: Tobias Dahlén / Sweden Photo Passion

En av de sista allsångskvällarna på Skansen som ikväll verkligen levde upp till namnet Allsång på Skansen. Det var mer allsång än vanligt, och dessutom alldans med Molly Sandén. Vi blev även bjudna på bl.a. Alcazar och Svante Thuresson med Pernilla Andersson.

Julis sista Allsång på Skansen bjöd faktiskt på perfekt konsertväder, cirka 18 grader, molnigt och vindstilla. Det känns inte alls länge sedan som det var junis sista allsång. Nu är det bara två gånger kvar. 11 augusti är sista föreställningen. Men man ska ju leva i nuet. Så vad bjöds det på den här kvällen? Bland annat så gjorde de verkligen skäl för namnet Allsång på Skansen, mitt i föreställningen så var det ett block med fyra allsångsnummer i rad, svängiga låtar som publiken verkligen gillade. Dessutom så var det alldans med Molly Sandén.

Det hela inleddes av Alcazar. Av någon anledning så gjorde de en cover trots att de har flera egna låtar. De sjöng Whams gamla hit Young guns. Men de gjorde den bra. De är ju proffs.

Efter disco-veteranerna Alcazar kom musikal-veteranen Gunilla Backman. Hon gjorde en Barbara Streisand-sång på svenska. Omöjligt att säga vilken, de är ju rätt lika varandra. En Barbara Streisand-sång är en Barbara Streisand-sång. Barbara Streisand var den första kvinnan någonsin att vinna en Oscar för bästa filmmusik. Det var för hennes insats i filmen ”A star is born” (En stjärna föds) från 1976. Otroligt att det tog så lång tid innan en kvinna fick en Oscar för bästa filmmusik. Som allsångsnummer valde hon Jan Malmsjös ”Vår bästa tid är nu.”

En som har en bra tid nu, möjligen sin bästa, är Victor Olsson från Stenungsund, industristaden strax norr om Göteborg. Han hade helt nyligen sitt genombrott med låtarna ”Stenungsund” och ”Regn”. Och nu fick han alltså sjunga inför en stor publik på Skansen. Då sjöng han sin låt ”27 kvadrat”. Han berättade efter låten att han bor kvar i Stenungsund på 27 kvadrat. Som allsång ville han ha Ted Gärdestads ”Jag ska fånga en ängel.”

svante
Svante Thuresson & Pernilla Andersson. Foto: Tobias Dahlén / Sweden Photo Passion

Efter pop blev det jazz á la Svante Thuresson tillsammans med Pernilla Andersson. Svante Thuresson är en gammal vän till Pernilla Anderssons föräldrar och var en av de första att träffa henne efter födseln. För ett tag sedan sprang de ihop på en Grammis-gala och bestämde sig för att börja samarbeta. Hon vill starta ett skivbolag och han vill skriva egna låtar. Ikväll sjöng de ett medley på olika jazz-visor, som Monica Zetterlund var berömd för. Pernilla Andersson sjöng bland annat ”Att angöra en brygga”. Efter deras framförande sjöng vi ”En gång jag seglar i hamn.” som allsång. Det kanske var en passande början på allsångsblocket efter mjuk-jazzen på svenska. Sedan fortsatte vi med Björn Skifs ”Michelangelo” och därefter kom Alcazar in igen bara för att sjunga allsång. De hade valt Delta Rhythm Boys´gamla paradnummer ”Flickorna från Småland.”

Sedan fick vi en kort intervju med Rosa Körberg som skrev ”Ooa hela natten” 1981. Petra frågade henne hur man skriver en klassiker. Hon sa att det går inte att beskriva. En klassiker är en klassiker, det bara blir så. Därefter sjöng hela publiken låten medan Rosa sprang omkring med mikrofonen bland publiken och såg ut att njuta av situationen. Hon till och med satte sig i knäet på en herre.

Efter det fick vi alldans med Molly Sandén. Hon sjöng om att våga dansa loss utan att bry sig om vad andra ska tycka och uppmanade publiken att göra just det. Några i publiken blev uppbjudna på scenen att dansa en kortstund, bland annat två äldre damer.