Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Årets Pride Stockholm

mariette
Mariette sjöng årets Pride-sång. Foto: Tobias Dahlén / Sweden Photo Passion

Nu är det åter dags för Stockholm Pride. Igår var det invigning med både högtidliga tal och mer lättsam underhållning av en allsköns olika artister.

Igår var det åter dags för Stockholm Pride, en blandning av allvar och underhållning. Som vanligt är huvudarenan Östermalms idrottsplats, jättefint när det är fint väder, och gott om plats. Mindre bra när vädret är som det är den här sommaren. I början kom det en rejäl skur. Då blev det trångt i tältrestaurangerna och under de få parasoller som fanns. Men sedan kom faktiskt solen och fick en rätt skön kväll med god och dyr mat och ännu dyrare öl.

Årets invigningstalare var Jason ”Timbuktu” Dikté. Han talade om hur han förut skämdes över sin hudfärg och sin kroppslängd, eller snarare brist på kroppslängd, och att hans föräldrar var skilda och fattiga. Men också att han var stolt över sina föräldrar som vågat trotsa rasåtskillnadslagarna i 60-talets USA och vågat ta steget att flytta till det för dem okända landet Sverige. Han sa vidare att normalt är ett värdelöst ord. Vad eller vem är normal? Normer är till för snärja människor. Han vill möta människor, inte mäta. I den sista delen av talet märktes det att han står till vänster i politiken. Då talade han om att våra folkvalda politiker ständigt favoriserar näringslivet och att de har monterat ned välfärden. Det är just sådana åsikter som banat väg för Sverigedemokraterna. Men han hade rätt i att rädsla inte är någonting fruktbart, utan bara stänger inne människor.

Komikern Pelle Arjo gjorde en rolig och elak parodi på Vladimir Putin. Numret avslutades med att han och hans fyra livvakter i mörka kostymer och solglasögon dansade och sjöng Sabrinas gamla schlager ”Boys, boys, boys”. Han gjorde en väldigt porträttlik parodi, som ville avskaffa regnbågsflaggan, eller homo-flaggan, och istället införa Hetero-flaggan. Det är ryska flaggan med en knytnäve på som ger långfingret åt Sverige. På nageln på långfingret var det målat en svensk flagga.

Programledarna lyfte också fram huvudsponsorn för tredje året i rad, 7-eleven, och deras projekt Songs with pride där de svenska artisterna Ace Wilder, Smith & Tell och Ms. Henrik tolkar varsin HBTQ-hjältes historia. Ace Wilder sjöng en sång för Sam, en tio-årig pojke som förut hette Iris men kände sig som en pojke. Hon avslutade med sin ”Busy doing doing nothing at all”.

Schlagerkvällen är inte förrän idag men Louise Hoffsten sjöng låten ”Only the dead follow the stream” från Melodifestivalen 2013. Den handlar ju om att våga vara annorlunda. Hon och Meja gjorde en kort show tillsammans. Sedan sjöng Meja själv sin stora hit ”It´s all about the money.”