Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Patrik Kittel bakom nytt pris på Ryttargalan

 Patrik Kittel har initierat ett nytt pris Årets kämpe till en ryttare med funktionsnedsättning. Det allra första priset gick till Louise Etzner Jakobsson, Klintehamn.
Patrik Kittel har initierat ett nytt pris Årets kämpe till en ryttare med funktionsnedsättning. Det allra första priset gick till Louise Etzner Jakobsson, Klintehamn. Foto: Svenska Ridsportförbundet.

Dressyrryttaren Patrik Kittel har instiftat ett nytt pris på Ryttargalan – Årets kämpe.
– Det är en hyllning till alla ryttare med funktionsnedsättning och en priskategori som jag tyckte saknades på galan, säger Patrik Kittel som själv sponsrar med stipendiet på 20 000 kronor.
Paradressyrryttaren Louise Etzner Jakobsson från Klintehamn på Gotland blev den första att ta emot priset på onsdagkvällen.

Louise är den enda svenska ryttare med chans att ta sig till Paralympics i Rio de Janeiro 2016.

– Jag är överväldigad, det här hade jag aldrig trott, sa Louise Etzner Jakobsson som var rörd till tårar över utmärkelsen.
Som stöd på scenen hade hon dottern Lisa Etzner.
– Hon är mitt stöd i livet. Utan min familj hade det här aldrig kunnat gå. Och min underbara häst Zernard som tar hand om mig.

Årets kämpe är ett pris som från och med i år delas ut till en ryttare med funktionsnedsättning som aldrig ger upp trots att kroppen inte alltid gör som hen vill, men som med järnvilja, beundransvärd inställning och läkande hästkraft tar sig vidare mot nya mål i livet inom ridsporten.

Det var en augustidag 2011 som allt förändrades för Louise. Hon blev trampad av en häst, ryckte till och föll olyckligt på stallgolvet, vilket ledde till blödningar i hjärnan med bestående skador som följd.
– Numera har jag bara en viss mängd energi sen blir det tvärstopp, förklarar Louise Etzner Jakobsson som tidigare tävlat upp till Grand Prix-dressyr.
Bara några månader efter olyckan var hon tillbaka i sadeln, tog kraft av hästarna och imponerade med svåra dressyrrörelser igen.
– När jag såg henne på en träning på Gotland blev jag så imponerad över hur hon kämpade och red piaff, passage och byten i varje så det stod härliga till, och inte en tanke på att det inte skulle gå.
– Hon är verkligen en sann kämpe som mot alla odds lyckats komma tillbaka både på tävlingsbanorna och i livet tack vare hästarna, säger Patrik Kittel.

Sedan våren 2015 ingår Louise Etzner Jakobsson i landslaget i paradressyr (grade III). I höstas kom hon femma i sin allra första internationella tävlingsstart och kom sedan femma även på EM, allt med hästen Zernard. Senast sopade ekipaget banorna i italienska Arezzo, med tre segrar av tre möjliga.

Motiveringen

”För att hon inte låtit sin funktionsnedsättning stå i vägen för att göra det hon älskar. Med äkta hästkraft, en vilja av stål och ofattbar kämpaglöd har Louise tagit sig tillbaka i sadeln. Nu utmanar hon dessutom världstoppen i paradressyr och som enda svenska kandidat har hon chansen att ta sig hela vägen till Paralympics i Rio de Janeiro 2016.”

Hästar ser inga hinder och ridsporten ger cirka 4 000 personer med funktionsnedsättning möjlighet till fritid och tävling, ända upp till Paralympics nivå.

Källa: Svenska Ridsportförbundet,