Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Besök på Dalhalla

Foto: Tobias Dahlén / Photo Passion.

En bättre plats för en amfiteater är svår att hitta , underbart vackert tyckte den gamla operasångerskan som var en av de mest bidragande till att dra igång det som skulle bli fantastiska Dalhalla. Det var en liten idé som fick henne att kolla runt i området när hon hade flyttat tillbaka till dalarna. När hon hittade till Dalhalla så blev hon så glad att hon brast ut i en liten aria i den nyligen nedlagda enorma kalkstensgropen. Det visade sig vara en otrolig akustik, speciellt för sång som opera!

Med hjälp av lokala och andra företag och vänner blev det till slut starten på ett fantastiskt trevligt projekt som numera lockar tusentals människor. Med allt från musikarrangemang, skolavslutning, till fyrverkerikonsert och med artister av de mest skilda slag har de vuxit enormt genom åren . Nu kan de ta emot upp till 4000 sittande gäster i publiken! Några av artisterna och föreställningarna under säsongen är Carola, Robert Wells, specialanpassade operan Trollflöjten, Salem Al Fakir , P-floyd osv.

Det gamle kalkbrottet är vackert beläget inne i dalarnas djupa skogar. Även om det kan vara svårt att se nåt utifrån, pga säkerhetsaspekter så är det höga staket som hindrar folk att komma för nära och samtidigt gör det att man inte kan smygtitta om man nu ville det. De tar en hyfsat låg avgift för studiebesök med eller utan guidning som nog är att föredra.

Det finns även ett litet museum som berättar hur det gick till när brottet tidigare användes som kalkbrott. När det gamla kalkbrottet lades ner så stod det tomt ett tag innan det upptäcktes på nytt. Det finns några andra ställen  som Dalhalla tex i Finland ,men i Sverige var det första gången nån försökt något liknande.

I början var några lite tveksamma varför de skulle spela opera i Dalarna. – Här gillar vi mer svensk popmusik var en kommentar. Numera är ju mer eller mindre all populärmusik välkommen.Men på Dalhalla har de ett litet krav; att artisterna som kommer dit ska utnyttja den mycket speciella miljön och naturens möjligheter i sin show. Så de försöker boka artister som gärna gör lite spektakulära eller visuella saker som passar till showen.

Foto: Tobias Dahlén / Photo Passion.

De har specialanpassat den stora scenen och ljusanläggningen för att akustiken ska bli så bra som möjligt. Ibland kunde det vara lite problem att få till ljudinställningarna speciellt för elektroniken som högtalare. Det kunde nästan vara lite för bra akustik ibland, så minsta nysning eller hostning hördes.

De har utvecklat anläggningen så att även handikappade eller folk med rörelsesvårigheter kan ta sig ner till läktaren som ligger en bra bit från entrén. De har förutom speciella färdtjänstfordon även en busstransport som underlättar för de som inte klarar eller orkar gå i den lite branta backen upp eller ner . Det finns både toaletter och  cafe/ restaurang nere i området bakom läktaren.

Foto: Tobias Dahlén / Photo Passion.

De har till och med byggt ett fartyg som utgör scen under sommarens stora barnföreställning; KarlAnton och piraterna. Den kommer visas lite vid sidan av den stora scenen.