Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Under the shadow – inte en normal iransk film

Foto: Kiti Fraser och Wigwam productions
Foto: Kiti Fraser och Wigwam productions

”Under skuggan” som man ville ha kallad denne samarbetsfilmen på svenskt handlar om revolusion mellan Iran och Irak efter 1988 i Teheran och är debutfilen till Babak Anwari och är mycket inspirerande ide av skaparan av filmen med att använda estetiska verktyg och banalitet. 

Det är inte ofta man ser på en iransk horrorfilm, men denne är av det ovanliga mellan dotter och mor i Iran med handling som går efter Iran-Irak-kriget från 1980 till 1980. Filmen har häller inte varit spelad på hemmaplan som Teheran men i Storbritannien, Qatar och Jordan. Så filmen gör nogot annat än att spela sig inn i en mer europeiskt horrortradtion.

Det stannar inte där hällre fördi regisörren Babak Anwari ger ett tradtionell ögon på Iransk- kulturreligion. Man snakkar om skuggar och andlige äventyr i filmen. Mellan man byggar på distinktive stories på familjen. Filmen ville inte blivit visst i Iran häller da den är forbjuden sidan man byggar historien på «djinn» en blanding mellan engel och djävlen. Jakten i filmen med en onaturligt manifestasion kommer till att ge skådespelare än smak på trauma och arg på varandra och hjälpes vi som är publik blir satt inn i ett spel man inte kommer ut av.

Filmen hade premiär under Sundance, och visas nu i Helsinki International filmfestival och kan rekomanderas. Om man inte vill se denne på bio. så vill den kunna hittas på Netflix.