Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

UR:s kortfilmspris till spansk hybridfilm om udda vänskap

Lali Ayguade i Juanjo Giménezs Time Code, vinnare av UR:s kortfilmspris 2016. Foto: UR.
Lali Ayguade i Juanjo Giménezs Time Code, vinnare av UR:s kortfilmspris 2016. Foto: UR.

UR:s kortfilmspris vid Uppsala Internationella Kortfilmfestival tilldelas Juanjo Giménezs Time Code. Filmen har beskrivits som en unik hybridfilm och kammade även hem en Palme D’or för bästa kortfilm tidigare i år.

UR:s kortfilmspris är ett årligt pris som delas ut till en angelägen film som ger den unga publiken lust till språk och kultur. Juanjo Gimenez film Time Code tilldelas priset vid Uppsala Internationella Kortfilmfestival med motiveringen:

– En hoppfull och rolig film som genom ett säkert berättande lyckas förmedla en vacker filmupplevelse, där arbetets melankoli och tristess förbyts i korta överraskande möten och där kommunikation handlar om så mycket mera än bara ord.

Time Code är en något magisk kortfilm som rymmer både drama, dans och komedi. Vi får ta del av en begynnande och lite speciell vänskap mellan två parkeringsvakter, där Diego (Nicolas Ricchini) har nattskiftet och Luna (Lali Ayguade) jobbar på dagen. Filmen är 15 minuter lång och regisserad och producerad av Juanjo Giménez. Time Code vann även en Palme D’or för bästa kortfilm tidigare i år.

Om UR:s kortfilmspris

UR:s kortfilmspris delas ut till en angelägen film som ger den unga publiken lust till språk och kultur. Priset delas ut till en film på något av språken arabiska, danska, engelska, finska, franska, isländska, italienska, japanska, jiddisch, kinesiska, meänkieli, norska, romani chib, ryska, samiska, spanska eller tyska. Det vinnande bidraget erbjuds licensiering av UR. UR:s jury består av Gabriella Thinsz, Annelie Morey, Fredrik Jansson, Elke Erkers, Susanne Folkesson, Victor Bengtsson och Ingmarie Wahrolin. I år delas priset ut av Annelie Morey.

Om Uppsala Internationella Kortfilmfestival

Uppsala Internationella Kortfilmfestival har sedan starten 1982 etablerat sig som en av Europas viktigare kortfilmfestivaler. På kortfilmfestivalen visas varje år mer än 300 kortfilmer från hela världen i en rad olika sektioner. Festivalen är dessutom ett av Uppsalas största internationella kulturevenemang. Den 35:e Uppsala Internationella Kortfilmfestival äger rum den 24-30 oktober 2016.

Källa: UR.