Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Linköpings ASS till SM i simning med 23 simmare

Foto: Wikimedia

På onsdag, den 14 juli, börjar SM och JSM i simning på Lindängsbadet i Malmö. Det håller sedan på till och med söndagen den 18 juli och ingår tillsammans med 13 andra sporter i SM-veckan.

SM-veckan är en satsning som Malmö Stad gör tillsammans med Riksidrottsförbundet och Sveriges Television. Många idrotter arrangeras samtidigt i samma stad. I år är simningen huvudidrott och flera av finalerna kommer att direktsändas i SVT.

Från LASS kommer 23 simmare att delta i tävlingarna. Linköpings huvudtränare Mikael Holmertz har lagt målsättningarna lite lägre än tidigare år:

– Vi siktar på att ta ungefär tio SM-medaljer och 8 JSM-medaljer vilket bör ge oss en plats bland de tre bästa klubbarna i själva klubbstriden.

Anledningen till den lite lägre målsättningen är att många av de äldre toppsimmarna som exempelvis Erik Andersson och Marcus Piehl valt att stå över i år. Jacob Dorch har en knäskada och juniortoppsimmarna Alexander Linge och Vilma Ekström deltar istället i Junior-EM i simning som arrangeras i Helsingfors samtidigt som SM går på hemmaplan.

– Många av simmarna har haft problem med sjukdomar under våren. Ett exempel på detta är Oscar Ekström, som nu verkar vara inne på ett bra spår efter sin sjukdomsperiod och gjorde riktigt fina resultat på Nordiska Ungdomsmästerskapen i Drammen förra helgen. Vi hoppas att för första gången få se honom på prispallen som JSM-medaljör i ett par grenar plus att han får simma några SM-finaler.

Therese Bergström har kommit hem över sommaren från sina studier och träning i USA och hon visade också bra form förra helgen då hon bland annat slog flera åldersgruppsrekord i Nordiska Ungdomssimspelen i Norrköping.

Gabriella Fagundez ser ut att vara i bra form. Hon siktar nu på 100-200 m-sträckorna. Hennes stora mål är ju 200 frisim på OS 2012. Även Lars Frölander är på gång och gjorde en bra tävling nu senast i franska Canet.

Bland övriga simmare som Mikael Holmertz hoppas på är unge Karl Fredrik Gudjonsson (f 1993).

– Han är en bra bröstsimmare och kan göra kanongrejer ibland. Går det bra för honom under SM kan vi hoppas på att få se honom i SM-final. Systrarna Caroline och Rebecka Palm tillhör också de som visat flera fina resultat under våren och som även de bör vara med i slutstriderna, särskilt på JSM.

Nytt för i år är att den franske toppsimmaren Pierre Roger simmar för LASS under SM.

– Han kommer att simma 100 och 200 ryggsim, 200 fjäril samt troligen även i medleylaget på 4 x 100 medley, säger Mikael Holmertz.

Källa: Linköpings Allmänna Simsällskap