Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Här är de nominerade till Best Nordic Documentary

“The Good Postman”

Syriska frihetsdrömmar, unga kvinnors sexfantasier och en intellektuell playboy är några av ämnena i de åtta filmer som nomineras till Dragon Award Best Nordic Documentary 2017. Prissumman på 100 000 kr gör priset till ett av de största i Norden för dokumentärfilm. Ny samarbetspartner för 2017 är Hyresgästföreningen.

– Nordisk dokumentärfilm håller en hög internationell klass, och årets filmer är fantastiskt starka, både konstnärligt och tematiskt. Flera filmskapare har intresserat sig för den pågående flyktingkrisen, och migration är ett ämne även i filmer som Citizen Schein och Shapeshifters, säger Jonas Holmberg, konstnärlig ledare för festivalen.

I tävlingen samsas hela fyra världspremiärer med några av årets mest hyllade dokumentärfilmer som redan vunnit fina priser runt om i världen. Danska The War Show prisades i Venedig och norska Nowhere to Hide vann huvudpriset på världens största dokumentärfilmsfestival IDFA.

Bland världspremiärerna finns Citizen Schein (Kersti Grunditz Brennan, Jannike Åhlund och Palme-regissörenMaud Nycander) om eleganten som förändrade den svenska filmen och debutanten Theresa Traore Dahlbergs Ouaga Girls om tonårstjejer som pluggar till bilmekaniker i Burkina Faso. Frida och Lasse Barkfors följer upp hyllade Pervert Park med den isande Death of a Child och Sophie Vuković debuterar med Shapeshifters, en personlig skildring av mellanförskapet.

De nominerade till Best Nordic Documentary:

Citizen Schein
Av: Maud Nycander, Kersti Grunditz Brennan och Jannike Åhlund, Sverige.
Den otroliga historien om den judiske flyktingpojken Harry Schein som blev stenrik intellektuell playboy och revolutionerade den svenska filmen.
The Good Postman
Regi: Tonislav Hristov, Finland/Bulgarien.
Kufig brevbärare ställer upp i borgmästarvalet och vill ge nytt liv åt den bulgariska byn genom att bjuda in syriska flykingar i en varm och humoristisk dokumentär.
Nowhere to Hide
Regi: Zaradasht Ahmed, Norge/Sverige.
En gripande och unik skildring som på nära håll fångar de senaste årens utveckling i det som kallas Dödens triangel i centrala Irak.
The War Show
Regi: Obaidah Zytoon och Andreas Dalsgaard, Danmark/Sverige/Syrien.
Radiojournalisten Obaidah Zytoon berättar personligt och drabbande om hur den arabiska våren och kriget i Syrien påverkat henne och hennes vänner.
Ouaga Girls
Regi: Theresa Traore Dahlberg, Sverige/Burkina Faso.
En grupp unga tjejer skruvar och hamrar på en bilmekanikerskola i Ouagadugu i en poetisk berättelse om livsval, systerskap och strävan efter att finna sin egen väg.
Shapeshifters
Regi: Sophie Vuković, Sverige.
Men vart kommer du ifrån egentligen? Sophie Vuković vrider på begreppen i en filmisk essä om migration och längtan efter tillhörighet bortom nationella gränser.
Death of a Child
Regi: Frida Barkfors och Lasse Barkfors, Danmark/Sverige.
Omtumlande film om människor som har gjort och upplevt något av det värsta en kan göra: glömt kvar sitt barn i bilen varefter det avlidit.
Venus
Regi: Lea Glob och Mette Carla Albrechtsen, Danmark.
En öppen casting blir till ett säkert rum för unga kvinnor att tala öppet om lust och fantasier i denna befriande dokumentär om en ofta skambelagd sexualitet.

Inför 2017 har Hyresgästföreningen gått in som Presenting Partner till priset. Den vinnande filmskaparen får
100 000 kronor vilket gör priset till ett av Nordens största dokumentärfilmspris.

– Dokumentärfilm erbjuder fördjupning som är nödvändigt för att förstå de komplexa samhällsutmaningar vi står inför, exempelvis bostadsbristen och segregationen. Genom att stödja dokumentärfilmen ger vi fler möjlighet att delta i det demokratiska samtalet. Det vill vi som folkrörelse gärna bidra till, säger Anna Lönn Lundbäck, regionchef för Hyresgästföreningen Västra Sverige.

Priset delas ut under Dragon Award-galan på Auktionsverket Kulturarena på Andra Långgatan 4 den 4 februari.

Källa: Göteborg International Film Festival