Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Ricoh först ut att lansera en kamera som kan streama live i 360 grader under 24 timmar

Foto: Ricoh Sverige AB.

Ricoh lanserar den första 360-kameran som kan leverera upp till 24 sammanhängande timmar av helt sfäriska videoströmmar live. Kameran presenteras och demonstreras i Las Vegas på mässan CES 2017, Consumer Electronics Show, årets största teknikmässa.

Kameran och tillhörande teknik kommer att säljas som Ricoh R Development Kit och den kommer att finnas tillgänglig våren 2017. Sfärisk live video förväntas att bli stort inom många områden som t.ex. underhållning, telepresence, datorseende med mera.

Direktuppspelning av helt sfärisk video är ny teknik. Innehåll, distribution och visning ligger fortfarande till stor del i sin linda. Men efter en serie betatester med olika kundgrupper som ett ledande entertainment-företag som producerat en livekonsert och ett internetgymnasium som har kört en inskrivningsceremoni där elever har deltagit via live video och VR-glasögon tror Ricoh att det finns betydande affärspotential för denna nya teknik.

Tillämpningar där en kompakt kamera med kontinuerlig, kvalitativ och helt sfärisk streaming kan användas är omfattande och Ricoh räknar med att den nya tekniken kommer att anammas av flera branscher som entertainment/underhållning, spelindustrin, utbildning, forskning och många fler. Av den anledningen kommer kameran initialt att erbjudas som en del av ett kit för att tillåta tredjepartsleverantörer att skapa applikationer som gör det möjligt att använda kameran i olika miljöer och branscher.

Med Ricohs helt sfäriska bildteknik kan RICOH R Development Kit streama sfärisk 360-gradersbild i 2K-upplösning, 30 bilder per sekund, live. Helt unikt är att videon produceras direkt i kameran i realtid i formatet Equirectangular Projection, som är standardformatet för sfäriska bilder. Filmen spelas sedan upp via HDMI® eller USB och med hjälp av en nätadapter är kontinuerlig, live videoströmning upp till 24 timmar möjligt. För att hålla kameran tunn och lätt spelar den in på ett microSD-kort.

Ricoh R Development Kit består av kamera, kamerastativ, nedladdningsbar mjukvara; development kit (SDK), plus bildkontrollverktyg och källkod.

Prototypen visas på CES 2017 i Las Vegas, i South Halls 2F, monter 26717.

HDMI, HDMI-logotypen och gränssnittet High-Definition Multimedia Interface är varumärken eller registrerade varumärken som tillhör HDMI Licensing i USA och andra länder.
Alla andra varumärken tillhör sina respektive ägare.

Källa: Ricoh Sverige AB.