Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Sjukvårdsförsäkring är den mest önskade löneförmånen

Foto: Wikimedia

Den löneförmån som är mest eftertraktad av svenska löntagare är sjukvårdsförsäkring. Sjukvårdsförsäkring är viktigare för svenskar än både extra semesterdagar, gymkort och telefon, anger två tredjedelar i en undersökning av Trygg-Hansa.

Idag finns ett gap mellan tillgång och efterfrågan av vård, som yttrar sig i form av köer. I väntan på en vårdreform tecknar alltfler en sjukvårdsförsäkring. Hela 66 procent av svenskarna ser sjukvårdsförsäkring som en av de löneförmåner de helst vill ha. Det gör den till den mest önskade förmånen, före extra semesterdagar (64 procent), gymkort (43 procent) och gratis telefon (22 procent). Den minst efterfrågade löneförmånen är tidningsprenumeration, som endast 3 procent av de svarande prioriterade.

– Det är tydligt att svenskar prioriterar god vård med kort väntetid mycket högt, säger Kent Andersson, Nordisk chef för sjukvårdsförsäkringar hos Trygg-Hansa. I dagsläget har närmare 500 000 personer i Sverige sjukvårdsförsäkring, och antalet sjukvårdsförsäkringar ökar med cirka 20 procent om året.

Prioriterar snabbare diagnos och behandling
Hela 75 procent av de svarande tycker att det är viktigt eller mycket viktigt att som medarbetare ha en sjukvårdsförsäkring genom sin arbetsgivare. Enbart 4 procent tycker inte att sjukvårdsförsäkring är viktigt. Den offentliga vårdgarantin garanterar vård inom 187 dagar*. Motsvarande garanti för en sjukvårdsförsäkring är 7 dagar.

– En stor fördel med sjukvårdsförsäkringen är att man får vård tidigare. Ju snabbare man får vård desto färre komplikationer innebär det oftast, säger Kent Andersson. Det är tydligt att det som främst gör en sjukvårdsförsäkring attraktiv är möjligheten att få hjälp till snabbare diagnos och behandling.

Snabbare vård är det som flest anger som en av de viktigaste som en sjukvårdsförsäkring ska täcka (58 procent av de svarande). 46 procent anger behandling av kritiska sjukdomar, som cancer och hjärt-/kärlsjukdomar, medan 42 procent helst vill att försäkringen ska erbjuda förebyggande behandlingar.

– Alla vinner på en sjukvårdsförsäkring. Fördelen för den enskilde är att snabbare få vård, och för arbetsgivaren att medarbetaren snabbare kan komma tillbaka i arbete. För samhället som helhet är det en vinst att människor arbetar istället för att vänta på vård, säger Kent Andersson.

Av de tre fjärdedelar som uppger sig vara positiva till sjukvårdsförsäkring anger 70 procent skälet att de utgör ett bra komplement till den offentliga vården.

*Källa: Sveriges Kommuner och Landsting/Väntetider i Vården

Rapporterat av Trygg Hansa